Само в Lupa.bg: Приютът на отец Иван - пълен с храна (СНИМКИ)

Личности
17:00 - 30 Април 2020
11034
Само в Lupa.bg: Приютът на отец Иван - пълен с храна (СНИМКИ)

Домът за сираци „Св. Николай” при манастира „Св. Троица”, управляван от отец Иван, е буквално задръстен от даренията на деца от няколко столични училища, видя читател на Lupa.bg.

Складът за храна на приюта е пълен с кашкавал и краставици, дарени от полагащата се училищна храна на хлапетата, които стоят заключени вкъщи вече втори месец.

Складът на дома в Нови хан е пълен с краставици и кашкавал

Новината дойде при посещение на дома за сираци от бащата на четвъртокласничка от елитното 18-о СУ „Уилям Гладстон”. „По-рано днес бях в приюта, за да доставя дажбите от кашкавал и краставици, които децата от 4 „г” с класен ръководител Галя Дочева събраха за сирачетата на отец Иван”, обясни Константин Стоянов.

„Четвъртокласниците дариха 21 пакета, съдържащи по 650 г кашкавал и по 5 краставици. В петък от дома ще изпратят по имейл документ за дарението“, подчерта родителят.

Хлапетата от 4 „г“ са сред дарителите на приюта в Нови хан

Именно при доставката таткото се убедил, че хлапетата в Нови хан имат достатъчно храна. „Оказа се, че това, което се вижда на снимките, е само малка част от всички дарения. В четвъртък сутринта цял камион, пълен с краставици и кашкавал, е заминал за другия приют, който управлява отец Иван – в монтанското с. Якимово, където има над 250 деца”, обясни нашият читател.

По-късно се разбра, че още няколко класа от елитното школо също са участвали в богоугодната инициатива. 

Освен 18-о СУ, в инициативата да се помогне на нуждаещите се във време на криза се включиха няколко софийски училища, сред които 112-о, 5-о и т.н.

Статистиката сочи, че по схемата „Училищно мляко” се възползват над 3200 училища и детски градини в страната, т.е., близо половин милион деца. По другата схема – „Училищен плод”, цифрите са сходни - около 3200 училища и близо 420 хиляди деца.