Само в Lupa.bg: Проф. Христов се отказал да е депутат заради атаките срещу Радев

Политика
12:30 - 04 Октомври 2021
10631
Само в Lupa.bg: Проф. Христов се отказал да е депутат заради атаките срещу Радев

Досегашният водач на листата на БСП за Пловдив-град проф. Иво Христов се е отказал изобщо от червените списъци заради неспирните атаки от централата на Столетницата към Румен Радев, научи ексклузивно Lupa.bg. Миналата седмица философът и политически анализатор обяви, че приключва с депутатската си кариера, малко след като стана ясно, че не той, а Кристиан Вигенин става водач в Града под тепетата.

Изненадата дошла в края на септември, когато проф. Христов информирал шефката на социалистите Корнелия Нинова, че смята досегашния държавен глава и неговото вице Илияна Йотова за единствените достойни да продължат държавническите си функции и във втори мандат, но срещнал съпротива, въпреки официалните позиции на "Позитано" 20, че подкрепя президентския тандем.

Въпреки увещанията от страна на Нинова, професорът бил непреклонен и решил културно да се дистанцира от шизофреничната, както критиците на лявото ръководство я определят, позиция на партията по отношение на главнокомандващия.

Както Lupa.bg писа, дясната ръка на Корнелия - ексначалникът на кабинета на Радев Калоян Методиев не спира да громи от фейсбук профила си и служебното правителство, и някои конкретни елементи от изказвания на Румен Радев, в унисон с ефирните залпове, отправени към него. 

По информация на нашите източници, Нинова е наредила кампанията срещу президента да продължи от малкия екран чрез партийната телевизия БСТВ, като се говори дори, че тя е дала стимул на определени водещи като Стоил Рошкев, за да громят на воля Румен Радев. 

Другият сюрприз в листите - водаческото място на Пловдив-област също бил плод на подобна кавга.

Досегашният водач Манол Генов, който уж бе сред приближените на Корнелия, малко след предсрочните избори на 11 юли, в тесен партиен кръг, заявил, че ще се наложи тя да си подаде оставката и до края на годината да бъде свикано заседание на конгреса, където да се повдигне лидерският въпрос. Мълвата за поисканата оставка пък бързо стигнала до самата председателка и така тя разместила листата. 

Междувременно източник на медията ни разкри, че действително Нинова е била номинирана за кандидат-президент, като това се е случило в два столични района - в съвета в "Оборище", където шеф е водачът на София-област и сочен за изключително лоялен на шефката си Иван Ченчев. Самият Ченчев тази сутрин обяви Радев за безалтернативен, но изненадващо, даде висока оценка за личността на кандидата на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков, като обяви едновременно с това, че номинацията на ДБ за "Дондуков" 2 Лозан Панов нямал шанс, въпреки че президентът многократно приветства действията на градската десница през последните близо 2 години.