Само в Lupa.bg: Проф. Любомир Спасов предложил на Бойко Анастас Герджиков за президент

Политика
15:15 - 30 Септември 2021
16415
Само в Lupa.bg: Проф. Любомир Спасов предложил на Бойко Анастас Герджиков за президент

Номинацията на проф. Анастас Герджиков за кандидат-президент, независим, но подкрепен от ГЕРБ, е била предложена на лидера на партията Бойко Борисов от доскорошния шеф на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов, научи ексклузивно Lupa.bg. 

Както вече стана ясно, най-вероятно преподавателят по латински и римска литература и ректор на СУ "Св. Климент Охридски" ще застане като конкурент на Румен Радев за "Дондуков" 2, издигнат и подкрепен от пъстър Инициативен комитет, начело с герберите. А по наша информация за негово вице категорично се спряга тяснопартийно лице, като слуховете упорито отвеждали към името на бившата външна министърка Екатерина Захариева. 

Защо точно хирургът обаче е фигурата зад проф. Герджиков? 

През 2018 г. в разгара на поредните протести на родители и лекари с искане да се приключи казусът с 40-годишното скеле, предвидено за Национална детска болница в рамките на Медицинска академия, здравният министър тогава Кирил Ананиев предлага тя да бъде поместена не къде да е, а в бившата Правителствена болница. 

На заседание на здравната комисия е поканен и ректорът на Алма матер проф. Герджиков, за да изрази становище по казуса, тъй като болница "Лозенец" е база на Медицинския факултет на висшето училище, при това отскоро.

Тогава и ректорът, и проф. Спасов категорично заявяват позиция "против" подобна трансформация и заявяват, че имат готовност да преструктурират болницата така, че да има и педиатрични звена на нейна територия, но не и да се спират останалите дейности - за възрастните пациенти. Впоследствие решение така и не бе взето, но е факт, че и настоящият здравен министър Стойчо Кацаров харесва идеята Правителствена да стане Национална детска болница. 

В същото време Кацаров и Спасов са в тежък конфликт от месеци, след като здравният шеф разкри шокираща схема за незаконни трансплантации, извършвани на територията на болница "Лозенец", докато шеф бе хирургът. Тогава стана ясно и че главният секретар на Министерския съвет по времето на Бойко Борисов Веселин Даков се е възползвал от привилегията да е близък до проф. Спасов и е получил приоритетно трансплантация на черен дроб, без да е на върха в листата на чакащите. 

Спасов пък е известен като един от приближените лекари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, макар експремиерът по-често да се е отбивал в Клиниката по ортопедия на частната "Софиямед", отколкото в Правителствена.