Само в Lupa.bg: "Кубинската българка" Тересита Капоте починала от коронавируса

У нас
12:39 - 15 Юни 2020
4006
Само в Lupa.bg: "Кубинската българка" Тересита Капоте починала от коронавируса

Бившият посланик на Куба у нас Н. Пр. Тересита Капоте Камачо е бил покосен от коронавируса. Сензационното разкритие дойде от близки на най-известната дипломатка у нас от близкото минало. 

Духовитата дама, която бе начело на мисията на Хавана в София до 2015 г., е била диагностицирана с рак на дебелото черво през есента на 2019 г., като е претърпяла сложна, но успешна операция в столицата. Последвали са няколко курса химиотерапия, които силно са влошили състоянието на имунната й система. При последното постъпване на Тересита Капоте в клиниката в Хавана за финала на вливанията обаче, тя е била заразена с новия коронавирус. Много скоро след това инфекцията засяга белите й дробове и само за 2 дни тя е вече с напълно развита двойна пневмония, особено характерна за средно тежките случаи на COVID-19, разкриха нейни близки. 

Въпреки усилията на местните лекари, които се славят с изключителните си умения и познания, а и макар при дипломата да са прилагани и елементи от традиционните кубински терапевтични подходи и билки, Тересита Капоте губи битката на 2 юни, на 77 години. 

Според информацията от Куба тя е била кремирана в същия ден - какъвто е и протоколът на много страни за действията в случай на смърт на човек с доказана коронавирусна инфекция. 

Островът на свободата е една от малкото страни, които официално съобщават за много ниска смъртност. При 2248 случаи, обявени до момента, броят на починалите досега е 84, а на напълно излекуваните - 1948. По отношение на тестването обаче Куба не се справя особено добре с под 12 хиляди проби на 1 милион души население. За сравнение, в България числото е 15 000/1 млн. души.