Само в Lupa.bg: "ТАД груп" фалира

Обвиняемият за теча на данни от НАП Иван Тодоров е възложил на счетоводител от ареста да задейства ликвидация

Крими
20:20 - 30 Септември 2019
19704
Само в Lupa.bg: "ТАД груп" фалира

Фирмата на обвиняемия за теча на данни от НАП Иван Тодоров - "ТАД груп" фалира, научи ексклузивно Lupa.bg. Миналата седмица арестантът, срещу когото се водят няколко дела - за рекет, за организиране на престъпна група с користна цел и за подбудителство към кибертероризъм, е задействал процедура за ликвидация на компанията.

Бизнесменът, който твърди за себе си, че развива и бизнес в Америка, се е свързал със счетоводителите си от ареста и е настоял да започнат действия по закриването й. От седмици сайтът на фирмата, занимаваща се уж с защита срещу киберпрестъпленията, не работи. Нейни досегашни клиенти пък се надпреварват да пишат негативни отзиви срещу нея в световната мрежа. В същото време обаче другият обвиняем за безпрецедентната хакерска атака срещу държавната агенция, пуснат на свобода срещу солидна парична гаранция - Кристиян Бойков, продължавал да работи по текущи проекти, на черно, като му се плащало не от счетоводството, а директно на ръка от възложителите им.

Справка на Lupa.bg в търговските регистри показва, че през последната година "ТАД груп" е осигурявала шестима свои служители. Най-вероятно след ликвидацията на дружеството те ще отидат на трудовата борса. Осигуровки за последните 2 месеца на въпросните лица не са внасяни. 

Според разследването и събраните доказателства до момента от прокуратурата Иван Тодоров и подчинените му са се занимавали основно с рекет на фирми, които са убеждавали, че са в опасност от теч на данни, важна информация, клиентска база данни и в риск от разкритие на конфиденциални договори, като са ги склонявали да работят с тях, за да се подсигурят. На Бойков пък вече бе предложена държавна работа, за да използва уменията и познанията си по предназначение, но той отказа.