Само в Lupa.bg: Радев гласи партия начело с Пеканов, събаря ГЕРБ и ПП

Президентът обмислял участие в избори 2 в 1 с амбиции за първа политическа сила

Новини
14:25 - 29 Март 2023
9162
Само в Lupa.bg: Радев гласи партия начело с Пеканов, събаря ГЕРБ и ПП

Амбициозен политически проект реално обмислял Румен Радев, като плановете му са да бъде готов до октомври, когато вероятно ще има парламентарни и местни избори 2 в 1, научи Lupa.bg от запознати с дългосрочните идеи на президента.      

Бъдещата партия на Радев ще оглави сегашният служебен вицепремиер и много близък до държавния глава Атанас Пеканов, който и в момента е на върха в държавата.

32-годишният икономист е един от най-доверените хора на президента, той няма съмнения в качествата и лоялността му и е готов да му повери лидерството. Радев е убеден, че тъкмо Пеканов ще бъде човекът, който може да изведе новата формация на върха и да реши спора дали ПП или ГЕРБ ще бъдат първи.  

И в момента, изключително надеждният политик е на върха в държавата и мнозина твърдят, че всъщност не Гълъб Донев, а именно Пеканов е човекът, който управлява страната. Въпреки че в момента Радев е размразил сериозно отношенията си с ГЕРБ и Бойко Борисов, намеренията му са политическият му проект а се превърне 
в първа политическа сила евентуално още тази есен.

„Единствено партия на Радев би могла да свали ГЕРБ от власт. Президентът има много последователи и една партия, в която той няма да се афишира, но ще даде знак, че той е авторът, би спечелила голяма част от избирателите.”, смятат политически анализатори.

За намерението на Румен Радев да прави партия се говори от много дълго време.

Преди да бъде преизбран обаче, той беше твърде зает да прави собствената си кампания, а след това и с първите служебни кабинети. Сега, вече обръгнал на поредицата избори и временни правителства, Радев има ресурс да се посвети и на собствен проект, прицелен към изпълнителната власт.

Президентът си дава сметка, че ПП вече са стар играч на сцената, не са на гребена на вълната и ако се стигне до следващ избор, ще бъдат допълнително амортизирани и с отслабено влияние.
Тъкмо тогава, като алтернатива, проект на Радев може да се окаже печелившата карта, за което президентът си дава сметка.

Пеканов наистина има повече от впечатляваща биография. Завършва 91-ва немска гимназия, след което учи във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в Лондонския университетски колеж.

Едва 25-годишен, работи в Европейската централна банка във Франкфурт, а от 2017 г. работи в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) на позиция икономист, с фокус върху макроикономическата политика, паричната и фискална политика, като публикува изследвания по теми, свързани с австрийската и европейската икономика. В тази си роля, участва активно в дискусии по отношение на Европейския паричен съюз и стъпките за довършване на архитектурата му. От 2017 г. е и докторант във Виенския икономически университет, като основни теми на научната му работа са паричната и фискална политика в Еврозоната, Европейския паричен съюз.

Пеканов печели куп стипендии - през 2015-а на БНБ с есе на тема „Ефектите от икономически санкции“ и развива научна разработка на тема “Употреба на антицикличния капиталов буфер в страните-членки на ЕС”.

През 2019 г. печели годишния конкурс за стипендианти (степен докторанти) на БНБ с есе за равновесните лихвени проценти и като част от стипендията развива научна разработка на тема “Синхронизация на бизнес цикъла в Европейския паричен съюз”.

През 2018 г. печели годишната стипендия за дисертация за млади учени на Австрийската икономически асоциация, за идеи свързани с употреба на данни за дистрибутивните ефекти на макроикономическата политика.

През 2019/2020 година е стипендиант по изследователската програма Fulbright и посещава икономическия факултeт на Харвардския университет. Изследванията му са фокусирани върху новото поколение макроикономически модели, изследващи ефектите от фискалната и парична политика върху разпределението на доходите. 

Член е на Инициативата за млади изследователи на Института за ново икономическо мислене. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към президентството. Назначен е от Румен Радев за заместник министър-председател по управление на европейските средства в служебното правителство на Стефан Янев. В сегашния кабинет отново е вицепремиер по управление на европейските средства.