Само в Lupa.bg: Радев връчва третия мандат на ИТН, правят експертен кабинет?

Президентът чупи традицията, нямал намерение да даде шанс на БСП

Новини
16:30 - 21 Април 2023
4786
Само в Lupa.bg: Радев връчва третия мандат на ИТН, правят експертен кабинет?

Третият мандат за съставяне на кабинет може да се озове в ръцете на ИТН, научи Lupa.bg. Кабинет на ГЕРБ явно не получава подкрепата на коалицията ПП-ДБ и управление с първия мандат очевидно няма да се получи. Засилват се и сигналите, че правителство няма да има и с втория мандат. Причината – лидерът Бойко Борисов вече заяви, че няма да подкрепи дори евроатлантическо управление без участие на партията му, а това едва ли ще се промени след като лидерите на ПП-ДБ повториха за пореден път, че няма да му дадат рамо.

Вариантът третият шанс да бъде даден на партията на Слави Трифонов е замислен още преди раздаването „на картите” от президента Румен Радев след вота на 2 април, научи Lupa.bg.

Информирани за намеренията на президента твърдят, че аргументът на държавния глава да избере последната парламентарно представителна сила е заради нежеланието му да връчи мандата на БСП. Този път президентът не бил склонен да направи традиционния си ход, при който всеки път даваше шанс на социалистите, вероятно с ясната мисъл, че правителство няма да има.

Сега обаче, след още една степен изостряне на отношенията и острите атаки от страна на Корнелия Нинова, включително по време на откриването на парламента и днешните консултации, БСП по-скоро няма да е президентския фаворит.

Хипотетично - ако няма кабинет с първите два мандата и третият отиде при ИТН, Радев може да спечели и във варианта гласуван техен кабинет в парламента, но и без този шанс. При едната опция, президентът би могъл да управлява в сянка заради отколешните си топли отношения със Слави Трифонов, в другия – ако и тази опция се провали и отново осъмнем без управление, пак да дърпа конците в държавата през служебно правителство.

Управление с мандатоносител ИТН би било сложна конструкция, признават политически анализатори. Подобно управление най-вероятно може да се осъществи под формата на експертен кабинет с подкрепата на ГЕРБ, БСП и ДПС. Безпроблемни преговори Трифонов би могъла да има с лидера на ГЕРБ. Още след изборите, Борисов показа благосклонност и липса на критично отношение към Слави Трифонов, като дори го поздрави задочно, че партията му отново е в парламента.  

След консултациите при президента днес, зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов бе категоричен, че ИТН е опозиция на ПП-ДБ - ГЕРБ като коалиция. Той увери, че ако получат мандат, са готови да съставят кабинет.