Само в Lupa.bg: Ръководителят на най-голямото изследване за COVID-19 : Бийте си БЦЖ до ваксина

Здраве
15:10 - 16 Септември 2020
10809
Само в Lupa.bg: Ръководителят на най-голямото изследване за COVID-19: Бийте си БЦЖ до ваксина

Ръководителят на най-мащабното изледване на ефикасността от поставянето на БЦЖ ваксината в превенцията срещу COVID-19 проф. Найджъл Къртис от Университета в Мелбърн разкри пред Lupa.bg, че има достатъчно данни от проучването досега за положителен развой при пациенти, имунизирани срещу туберкулоза, които или не се заразяват, или прекарват коронавирусната инфекция по-леко от останалите. 

Както още на 1 април ви информирахме, първооткривателят на връзката между БЦЖ ваксините по света, използваните щамове и времето, в което те са престанали да бъдат задължителни (практика в цяла Западна Европа, САЩ и Канада) е американският проф. Гонзало Отазу. 

Проф. Къртис, който е изтъкнат инфекционист, дава старт на мащабното изследване с участието на хиляди австралийски медици на първа линия на 31 март. Към днешна дата в 3 от болниците, участващи по света в него, са приключили първите изпитания и вече се събират резултатите от т.нар. двойна рандомизация, при която част от доброволците са боцнати с БЦЖ, част - с натриев хлорид. В следващите 6 месеца те ще бъдат заразени с новия коронавирус и ще се проследи хода на заболяването. 

"Използваме датския щам на БЦЖ в нашето изследване. И ако се докаже след всички подробни проучвания на ефектите във фаза 3, че ваксината намалява тежестта на усложненията от COVID-19, тя ще може да се използва масово като временна мярка до откриването на ваксина. Нещо повече, ще можем да прилагаме старата и добре позната БЦЖ като спасителен вариант при следващи нови вирусни пандемии", коментира пред наш репортер австралийският професор. 

Въпреки че от екипа му са избрали копенхагенския щам, това не означава, че българският е по-малко надежден. Напротив, в последните месеци се доказа, че той, наред с японския, дават много сериозен имунен отговор на клетъчно ниво при поставилите го като буустър ваксина възрастни. Обикновено действието на коя да е БЦЖ ваксина отслабва след 20-а година и затова е необходимо проследяването на титъра на антителата, както и проба Манту, преди да се премине към инжектиране. 

Общият брой на доброволците от болници в Австралия, Колумбия, Холандия и Египет, до момента е 10,000. Специалистите уточняват, че при безразборно поставяне на БЦЖ ваксина има опасности за пациента като подуване на лимфните възли на подмишниците, рязко вдигане на температура, но въпреки това остри реакции не се очакват. 

Първите официални резултати от превантивното боцкане с ваксината на повече от 1 век се очакват в края на годината.