Само в Lupa.bg: Разследван от ФБР напира за кмет в София

САЩ
13:09 - 12 Май 2021 (обновена)
10448
Само в Lupa.bg: Разследван от ФБР напира за кмет в София

Разследван от ФБР за финансови измами в САЩ гербаджия се гласи да стане районен кмет в София.

Източник на Lupa.bg от община „Слатина” алармира, че зам.-кметът инж. Тошко Николов напира да седне в стола на сегашния управник на района Георги Илиев, когото пък „Демократична България” смята да издигне за кмет на София.

Проблемът е, че преди години инж. Тошко Николов имал големи ядове в САЩ, където живеел със семейството си. Според информатора на Lupa.bg настоящият зам.-кмет трети мандат от ГЕРБ е спипан да върти финансови измами с автомобили. Далаверата попаднала в полезрението на Федералното бюро за разследване (ФБР), затова само за броени дни Тошко успял да продаде къщата си и да избяга от Щатите обратно в България заедно с жена си.

„Това може да се провери – като журналисти изпратете запитване до посолството на САЩ дали Тошко Величков Николов с ЕГН 650818**** е имал проблеми с правораздавателните власти в Съединените американски щати. Истината не може да се скрие”, категоричен е източникът на Lupa.bg.

Източникът ни твърди, че инженерът имал кримидосие и у нас, но срещу камара пари то било унищожено, за да може да се кандидатира за зам.-кметския пост от партия ГЕРБ. Всеки с досие, който повече от 7 години е чист пред закона, може да поиска то да бъде заличено. Молбата се разглежда от специална комисия.

Тошко реже лента с Цецка Цачева и скандалния бивш шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов

В случая Николов успял да прикрие уличаващия документ преди да е изпълнен законоустановеният срок, за да успее да се намести в управата на община „Слатина”. Това, естествено, се случва срещу размяна на финикийски знаци.

В САЩ, обаче, следите остават и до днес, затова Тошко Николов не пътува отвъд Океана, макар че синът му и неговата съпруга живеят там, след като се запознали на студентска бригада.

Гербаджията дори не подава документи за US виза, защото ще получи черен печат и може го заключат. Като превантивна мярка управникът пътува само в държави, които нямат договорки със САЩ за обмяна на разследвани. Затова, например, летните отпуски почива в Турция, категоричен е информаторът на Lupa.bg.

В Америка съпругата на гербаджията работела като болногледачка в хоспис, в който също лъснали злоупотреби.

Смята се, че именно от зам.-кмета Тошко Николов идват и атаките срещу Георги Илиев, когото от години иска да измести на върха в общината.

Преди години Тошко беше изгонен от тогавашния кмет на „Слатина” Антоанета Апостолова, която го спипала в корупционни схеми. „Връчи му заповедта за дисциплинарно уволнение на стълбите с поемни лица и го изгони от общината”, спомня си информаторът на Lupa.bg.