Само в Lupa.bg: Разследват данъчни шефове за подкупи от Ветко и Маринела

Арабаджиеви подготвили 7-цифрен рушвет, за да си решат проблемите с правосъдието, търсели компромати за спецпрокурора Гешев

Новини
15:29 - 18 Април 2019
4835
Само в Lupa.bg: Разследват данъчни шефове за подкупи от Ветко и Маринела

Мастити данъчни от НАП са на мушката на антимафиотите заради подсъдимите за данъчни престъпления Ветко и Маринела Арабаджиеви. Пловдивското туристическо семейство бе задържано в къщата на Георги Семерджиев - Жоро Шопа край Барселона в началото на март, след като преди това родните власти ги издирваха цели 7 месеца с червена бюлетина на Интерпол. 

При ареста на Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания криминалистите иззеха 26 мобилни телефони, които хвърлят светлина върху тайните контакти на фамилията с данъчни, прокурори и съдии. Чрез съобщения хотелиерите са давали разпореждания на свои служители кои данъчни да търсят за контакт, за да бъдат манипулирани бъдещи данъчно-ревизионни актове.
Както е известно, основното обвинение към Арабаджиеви е за източване на милиони левове от ДДС и разнородни данъчни схеми за укриване на приходи. Ветко и Маринела са разследвани и за кражба на акции за над 13 милиона лева от голяма месопреработвателна фирма чрез фиктивно проведено Общо събрание на борда на директорите. Решението в полза на Арабаджиеви пък било взето от съда в Тополовград, където началник е Милена Семерджиева, балдъза на барселонския „хазаин“ Жоро Шопа.

Тайната кореспонденция, която Маринела и Ветко Арабаджиеви са водели с техни адвокати и служители, е разкрила, че семейството е подготвило 7-цифрена сума за подкупи на подбрани данъчни шефове и съдебни кадровици. Според източник на Lupa.bg, Арабаджиеви сами посочили на хората си кои бирници да бъдат търсени за решаването на проблема. „Става въпрос за двама високопставени служители на НАП в Пловдив, един в Бургас и още двама в София“, издаде източникът ни.

В телевизионно интервю пред БНТ началникът на Специализираната прокуратура Иван Гешев косвено потвърди информацията ни. Заместникът на Сотир Цацаров разкри, че в откритите и изследвани мобилни телефони на Арабаджиеви бил открит подробен анализ на служители от НАП. Гешев призна, че и неговото име било често споменавано в кореспонденцията на хотелиерите. Според думите му, Ветко и Маринела търсели компромати срещу Гешев.

Ветко и Маринела Арабаджиеви не искат да бъдат връщани в България

Началникът на Спецализираната прокуратура оповести, че до месец Испания ще екстрадира Ветко и Маринела Арабаджиеви в България. „Делото на първа инстанция мина, предстои да се потвърди решението за екстрадиция. Очаквам това да се случи през месец май“, призна Гешев.
Неотдавна адвокати от свитата на Арабаджиеви пророкуваха, че Испания ще откаже да екстрадира семейството в България, тъй като Ветко и Маринела предоставили документи, доказващи произхода на откритите в кутии за обувки в хотелски стаи в „Маринела“ милиони левове.