Само в Lupa.bg: Реставраторът на Нотр Дам ремонтира пл. "Света Неделя"

Общество
16:20 - 29 Ноември 2019
5099
Само в Lupa.bg: Реставраторът на Нотр Дам ремонтира пл. "Света Неделя"

Прочутият италиански архитект Масимилиано Фуксас спечели идейния проект за ремонтирането на отдавна плачещия за реконструкция площад "Св. Неделя" в центъра на София. А оказа се, както Lupa.bg първа разкри, че той е и основният реставратор на емблематичната катедрала "Нотр Дам" в Париж, избран измежду хиляди, за да се справи с последствията от ужасния пожар на 15 април тази година, който едва не срина символа на френската столица.

Проектът за Нотр Дам дьо Пари

Това, която Фуксас и експертите му предвиждат за ремонта на площада у нас, е внушително. В него е заложено да се разкрие археологията около църквата, а върху разкопките да бъдат издигнати стъклени пешеходни пасажи. Освен това в предложението е включено значително озеленяване на района, поставянето на нови фонтани пред катедралата, както и нови зелени площи покрай трамвайните линии от Министерството на здравеопазването до улица "Позитано". 

Ето как ще изглежда любимия на джебчийките пл. "Св. Неделя"

Предстои изработването на инвестиционни и работни проекти, a едва след това ще се търси и изпълнител. Срокът може да отнеме и 2 години, предупреждават от столичната община, при това, ако не се смята срокът на обжалванията. 

Масимилиано Фуксас е роден през 1944 г. в Рим. Завършва архитектура през 1969 г. в университета „Сапиенца” в Рим, но две години преди това той вече е поставил началото на архитектурната си практика. От 1985 г. работи в постоянно партньорство със съпругата си Дориана Мандрели. Сред най-големите им проекти са: Международното летище в Шанхай, Китай – 2007г., Кулата на Армани в Токио, Япония – 2007 г., Новият търговски център за изложения в Милано, Италия – 2005 г., Новият конгресен център в Рим и прочутата зала „Зенит“ в Страсбург. 

От "Спаси София" пък призоваха кметицата Йорданка Фандъкова да се опита да ограничи намесата на нейните експерти в работата на архитектите и да се фокусира върху избора на най-добрия и подходящ изпълнител на проекта, както и да осигури качествени материали за ремонта.