Само в Lupa.bg: Революционно : Филиз Хюсменова става лидер на ДПС

Авторитетът на Мустафа Карадайъ започвал да ерозира, разказват партийци

Политика
14:44 - 19 Декември 2019
25051
Само в Lupa.bg: Революционно: Филиз Хюсменова става лидер на ДПС

Точно през 2020 г., когато ДПС празнува юбилей и става на 30 години, в партията предстоят революционни промени. През пролетта движението за пръв път ще осъмне с жена на върха си, а нейното име е Филиз Хюсменова, научи Lupa.bg от достоверни източници.

Рокадата на досегашния председател Мустафа Карадайъ с фината, но твърда дама ще се осъществи на националната конференция през април, когато предстои избор на ново ръководство.

Замисълът Хюсменова да оглави партията не е нов. Точно затова тя не беше включена в листата за евродепутати, което през месец май изненада мнозина.

В момента Филиз Хюсменова, която сега е зам.-председател на ДПС, подготвяла изключително важна за партията международна проява. През юни 2020 г. движението ще бъде домакин на следващото заседание на Либералния интернационал. То ще се проведе в НДК, а бъдещата лидерка лично контролирала цялата подготовка около събитието, за да няма никакви гафове.

Не трябвало да се пренебрегва и факта, че Филиз Хюсменова е от Североизточна България, откъдето е и Ахмед Доган. Според запознати почетният председател отдавна се опитвал да възстанови позициите си в тази част на България, които последните години отслабнали.

„Този ход на Доган е с цел баланс – Филиз хем е жена, хем е от Североизточна България, хем е образована и интелигентна”, обясняват реформите стари партийци.

Другият мотив за реформата на най-високо ниво бил авторитетът на настоящия председател Мустафа Карадайъ.

Неговата тежест сред електората започнала сериозно да ерозира след скандалите с къщи за гости с европари, около които бе замесено и неговото име.

Дали самият Ахмед Доган ще загатне за предстоящите промени в коледната си реч, ще разберем още тази вечер. Днес елитът на ДПС се събира на тържество в Бояна, за да отбележи подобаващо отиващата си година.