Само в Lupa.bg: Роман Абрамович погаси 100-годишен дълг от комар на Достоевски

Русия
17:30 - 19 Октомври 2021
11750
Само в Lupa.bg: Роман Абрамович погаси 100-годишен дълг от комар на Достоевски

Всеизвестен исторически факт е страстта на руския класик Фьодор Достоевски към хазартните игри. Съвременници на автора на „Престъпление и наказание“ пишат, че той е бил способен да проиграе всичките си пари и често е оставал без една копейка. Писателят дори веднъж загубил на карти  скъпоценностите на съпругата си.

Хазартният дух на Достоевски бил познат не само в родината му, но и далеч зад нейните предели. Преди повече от един век класикът бил гост и на хазартно заведение в немския град Висбаден, което и до днес работи и се смята за едно от най-известните казина в Германия. До скоро в него висеше табела, в която се указваше, че руският класик дължи на заведението сума, еквивалентна на 240 000 евро съвременни пари.

Преди време казиното във Висбаден посетил руският милиардер и собственик на английския Челси Роман Абрамович, разказват хора от обкръжението на бизнесмена. Когато видял табелата, петняща доброто име на Достоевски, олигархът настоял пред администрацията на заведението да я свалят. Те обаче казали, че ще го сторят, една когато този дълг бъде погасен. За да спаси честта на великия си сънародник, Абрамович веднага броил парите и табелата била свалена.

По-рано стана ясно, че в списъка на богатите собственикът на Челси се нарежда на десето място със състояние от 12,4 млрд. долара. Челната позиция в „златния“ рейтинг заема бизнесменът и президент на дружеството „Новатек“ Леонид Михелсон, чието богатство се оценява на 24 млрд. долара.