Само в Lupa.bg: Ромският бос №1 на дрогата Брадата - арестувания в София с 10 кила наркотици

Циганинът захранвал с амфетамин и конска дрога гетото „Филиповци“, печелел по 50 бона на месец

Крими
11:01 - 14 Юни 2019
12918
Само в Lupa.bg: Ромският бос №1 на дрогата Брадата - арестувания в София с 10 кила наркотици

Прочутият сред циганите в София ромски наркобос Васил Брадата е арестуваният бандит с 10 кила синтетични наркотици, научи Lupa.bg от близки до разследващите полицаи. За задържането на 50-годишния тартор на дрогата в софийското гето „Филиповци“ бе съобщено вчера, но от МВР спестиха информация за самоличността на гангстера.

Според обявлението на полицията 50-годишният бос на дрогата е арестуван в понеделник при специализирана акция на сектор „Наркотици“ към СДВР. Ченгетата нахлули в дома му, след като по оперативен път достигнали до информация, че наркотърговецът е получил поредната пратка синтетичен наркотик амфетамин, която трябва да разпредели между своите дилъри.

При претърсванията са открити 10 килограма амфетамин, около 40 грама марихуана и малко количество хашиш. Ченгетата се съмняват, че в помещение досами жилището на Брадата е действал нелегален цех за производство на синтетична дрога. За това подсказват откритите 12 килограма прахообразно вещество, най-вероятно натриев сулфат, нужен за производството на аметамин, огромно количество солна киселина, множество колби, пресовъчна машина и електронна везна.

Част от откритите 10 кила наркотици в къщата на циганина Брадата във „Филиповци“

Снимки: МВР

Васил Брадата е известно име в софийския ромски ъндърграунд. За него се знае, че се занимава с продажба на наркотици в софийския квартал „Филиповци“ от две десетилетия. През последите години влиянието на мургавия наркобарон се разраснало и той изградил собствена наркоорганизация. „Дилърите му продават само на цигани – предимно амфетамин и кетамин, познат като конска дрога заради силното му действие. Месечно организацията на Васил Брадата печели около 50 000 лева от търговията с наркотици“, разказва източник на Lupa.bg от софийския ъндърграунд.

Допреди година Васил Брадата прикривал дейността си чрез фирми за таксиметров превоз – давал на лизинг няколко таксита. След като двама от дилърите му „паднали“, докато продават дрога в други ромски махали в София – „Орландовци“ и „Факултета“, мургавият наркобарон съсредоточил дейността си само във „Филиповци“. От него обаче зареждали наедро и представители на други ромски престъпни кланове от София и региона.

„Васил Брадата беше смятан за недосегаем, мълвеше се, че си плаща на местното районно управление. Той е сред могъщите наркобарони от цигански етнос. Преди се занимаваше и с трафик на бежанци. Ходи из ромското гето въоръжен до зъби – с два пистолета и огромен нож, който виси на шията му“, описват наркобоса от „Филиповци“ съкварталците му.

Оказа се, че оръжието на Брадата е законно и че той има издадени разрешителни от служба КОС към МВР за притежание на пистолет.

Забележка: Водещата снимка към публикацията е от стара акция на МВР срещу наркоразпространители в София