Само в Lupa.bg: Румен Радев накарал турци да козируват на наши офицери

Президентът е пръв приятел с един от най-властните генерали на Анкара, пратил му пита български кашкавал

Личности
13:50 - 09 Февруари 2020
12704
Само в Lupa.bg: Румен Радев накарал турци да козируват на наши офицери

Върховният главнокомандващ Румен Радев е пръв приятел с един от най-големите генерали в турската армия, научи сензационно Lupa.bg от близък приятел на президента.

Двамата се запознали и станали близки през далечната 1992 г., докато се обучавали в най-елитното пилотско школо в света - Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, Монтгомъри, Алабама, САЩ.

Радев и турският офицер останали аркадаши и след края на обучението. Доказателство за приятелството им като мъже на честта е случка, разиграла се десетилетие след завършване на US-училището.

Като командир на 3-та изтребителна авиобаза – Граф Игнатиево в периода 2005-2009 година Румен Радев посрещнал турска военна делегация. Понеже комшиите дошли по въздух и без визи, военните нямали право да напускат пределите на авиационната база.

Командирът им обаче чул за мандра в Бургаско, където произвеждали уникални сирене и кашкавал. Турчинът помолил командира на базата ген. Румен Радев да опита да ги извози до фермата, за да си купят от българските млечни продукти.

Радев доста се изпотил да измисли вариант, но успял – уредил военен ескорт от Граф Игнатиево до мандрата, така че гостите без визи да напълнят дисагите със сирене и кашкавал.

Шефът на авиобазата сам придружил турците, за да е сигурен, че всичко ще мине по мед и масло.

Във фермата ненадейно ген. Радев купил пита кашкавал и я подал на турския командир с репликата: „Това е подарък за вашия главнокомандващ!” Комшията под пагон се изпънал на струна и отвърнал, че няма как да предаде дара, защото няма достъп до елитния генерал.

„Аз ще му се обадя, за да предам, че има пратка от мен”, успокоил го Радев.

турците изпаднали в ступор, че техният домакин е близък приятел на техният топ началник. От този момент комшиите, които иначе не отдавали чест на нашите офицери, се изпъвали с ръка към слепооочието всеки път, когато се разминели с български пагон, усмихва се информаторът на Lupa.bg.