Само в Lupa.bg: Руснаци питат: Жива ли е Лили Иванова?

Плочите на българската естрадна прима хит в Русия - по-търсени от песните на Алла Пугачова

Култура
20:24 - 12 Март 2020
12239
Само в Lupa.bg: Руснаци питат: Жива ли е Лили Иванова?

„Обожавам Лили Иванова. Никога няма да забравя изпълненията й по време на турнето й в СССР в края на 70-те години. Беше много вълнуващо. Дойдохме да я гледаме специално в Москва, а после и в голямата спортна зала в нашия град Ярославъл. Ама тя още ли е жива?“ С тези думи възкликна пред репортер на Lupa.bg 75-годишната рускиня Алла Егорова, която с изумление разбра, че българската естрадна прима продължава да пее и дори се готви за голямо турне в България.

Плоча на Лили Иванова, издадена от съветската звукозаписна компания "Мелодия" през 1980 г.

Егорова се оказа голям почитател на българската естрадна прима и притежава всички нейни винилови плочи, издадени още по времето на Съветския съюз. Проучване на Lupa.bg показа, че Лили Иванова се радва на огромна популярност сред поколението над 40 години. Почти няма руснак от средното поколение, който да не е слушал песните на българската изпълнителка и да не е гледал на живо или по руската телевизия нейните концерти в СССР през 60-те, 70-те и 80-те години. За разлика от руската си колежка Алла Пугачова, която е с 10 години по-млада от Лили и която се отказа от сцената преди десетина години, нашата певица не само че няма намерение да се пенсионира, но и продължава ударно с концертите си из цяла България и през тази година, когато ще навърши 81.

"Защо Лили Иванова не идва вече в Русия. Нищо не знаем за нея. Щом още изнася концерти нека дойде поне в Москва", пожелават си руснаците. Медиите в Русия и в страните от бившия СССР отбелязаха подобаващо 80-ия й юбилей миналата година през април, като не пропуснаха да отбележат с уважение, че тя е живата легенда на българската естрадна музика. 

Първият гастрол на българската певица в СССР е в средата на 60-те години и продължава месец, като Лили обикаля десетки градове и изнася близо 30 концерта. Изявите й се организират от Концертна дирекция. През 1966 г. тя идва за втори път в Съветския съюз, като този път успехът й сред публиката е феноменален. Тя е единствената чуждестранна звезда по онова време, която се радва на такава голяма популярност.

Съветската звукозаписна компания „Мелодия“ пуска рекордни тиражи с плочи на Лили Иванова, които се разграбват като топъл хляб. Днес те може да бъдат намерени в антикварните магазини в Русия на цени между 200 до 1500 рубли (5-40 лева). Там се предлагат и плочи, издадени в България по времето на соца от "Балкантон" и нейни съвместни изпълнения с дългогодишни й партньор Асен Гаргов.

Проверка на Lupa.bg в няколко музикални и антикварни магазина в Москва показа, че старите плочи на Лили Иванова, както и нейни съвременни дискове са по-търсени отколкото дисковете на нейната руска колежка Алла Пугачова. 

Лили Иванова е любимка и на руския президент Владимир Путин. Тя е носител на няколко престижни съветски и руски държавни отличия.


Засега не е ясно дали в Русия ще се намери кой да организира евентуален концерт на изпълнителката на "Камино", но е ясно, че ако това се случи със сигурност концертът ще бъде напълно разпродаден.

Лили Иванова се радва на огромна популярност в Русия и заради близкото си приятелство с големия поет Иля Резник, който пише текстове за нейни песни още в края на 70-те години. Тя беше и единствeният чуждecтрaнeн гocт нa юбилeйния кoнцeрт на Иля Рeзник в Кремъл през 2013 г., когато той отпразнува 75-ия си рожден ден.