Само в Lupa.bg: С кого преговаря Цветанов в САЩ?

Политика
17:15 - 23 Февруари 2021
7092
Само в Lupa.bg: С кого преговаря Цветанов в САЩ?

Бившият втори в ГЕРБ и настоящ лидер на Републиканци за България Цветан Цветанов от дни се хвали с продуктивни работни срещи в САЩ, като според прессъобщенията, идващи от "Осми декември" 13, той активно представя и платформите на формацията си за парламентарните избори у нас - заедно с апел за по-тясно сътрудничество по отношение на инициативата "Три морета". С кого всъщност си партнира бившият МВР шеф зад Океана?

Основният тръст, на който той разчита за разпознаване на партията му в САЩ, е Центърът за европейски политически анализи, в който влизат не само украинската анализаторка и защитничка на протестите в Русия Алина Полякова, но и дипломатически динозаври като Кърт Волкър. Волкър е сочен от години за един от най-големите поддръжници на екс американския президент Доналд Тръмп и за основен проводник на дългогодишните желания на Тръмп да разследва наследника си на поста Джо Байдън. 


Кърт Волкър

В средата на септември, докато Волкър е главен преговарящ на САЩ в Украйна за мир след анексията на Крим и продължаващите боеве в Донбас, гръмва скандалът, в който той е уличен от анонимен разобличител, а после и от членове на Камарата на представителите като основната връзка между Тръмп и Володимир Зеленски с цел притискането на украинския държавен глава за изпълняване на политически поръчки за разследването на Байдън и сина му Хънтър. Тъкмо разкритията за Волкър станаха основата, върху която Нанси Пелоси инициира Първия процес по импийчмънт на Тръмп.

Волкър бе назначен през 2017 г. за специален представител на САЩ за Украйна - пост, който съчетава с други ангажименти и без портфейл. Основната цел на това назначение бе да помогне на украинското правителство да уреди конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти. 2 години по-късно Волкър подава оставка и бе разпитан в родината си по импийчмънт процеса на Пелоси срещу Тръмп, както знаете, завършил миналата година с оправдателно решение на Сената. 

Третият, с когото Цветанов гради връзки, е бойният ястреб генерал Бен Ходжис, който бе главнокомандващ войските на САЩ в Европа, а понастоящем е председател на Центъра за стратегически изследвания „Пършинг“ към Центъра. Ходжис се превърна в един от основните критици на Тръмп заради сближаването му Владимир Путин и намерението му да изтегли силите от Германия в момент, в който критикуваше канцлера Ангела Меркел за неизпълнение на ангажименти по отношение на колективната отбрана.


Бен Ходжис 

Тръмп многократно по време на мандата си размахваше пръст към различни страни-членки на НАТО, че не покриват спогодбата от Уелс 2014 за минимум 2% от БВП, предвидени за отбрана, както и че някои не плащат навреме членския си внос. Ходжис няколко пъти апелира това да не се случва и напомняше, че страни като Германия са всъщност ключовите партньори на САЩ по отношение на Алианса и общата сигурност срещу Русия, която генералът определя като "признаваща само използването на сила". 

Цветанов започва ударно и да създава мостове между различни неправителствени организации в САЩ, пак на основата на антипутинизма. Такава е "Свободна Русия", която декларира, че иска да изгради стратегическа визия за Русия след Путин и "Без путинизъм" в наречения от нея "транзитен период". Оказва се, че въпросната фондация не се занимава само с дипломатически въпроси, но и с енергийни, като под зоркото й око е попаднал и проектът за АЕЦ "Белене", който бил с висок корупционен потенциал. 

Миналата година авторка на "Свободна Русия" Алиса Волкова направи разследване за връзките между Москва и София и бизнес интересите у нас ведно с разузнавателните способности на Кремъл и разкри: "Едно от доказателствата за такова предположение за влияние е фактът, че през 2011 г. Валентин Златев присъства на срещата в Москва на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Мария Косева с представители на „Росатом“ по въпроса за проекта за строителството на АЕЦ „Белене“.