Само в Lupa.bg: Самолетът на Божков кацна в Нюрнберг, Антон ли е на борда?

Общество
14:50 - 17 Ноември 2020
20735
Само в Lupa.bg: Самолетът на Божков кацна в Нюрнберг, Антон ли е на борда?

След 10 месеца "закотвяне" на летището в Кавала, луксозният самолет на избягалия в Дубай олигарх Васил Божков отново е бил вдигнат във въздуха, сочи проверка на Lupa.bg. Машината е излетяла на 14 ноември в 19,45 наше време и от тогава се намира на летището в Нюрнберг, Германия. По наша информация на борда на самолета е бил синът на милиардера - Антон Божков, който движел делата на баща си от разстояние. Интересна подробност е обаче как самолетът е излетял от европейско летище, при положение, че от месеци компанията на Божков, обслужваща го "АВБ-2012" е с отнет лиценз от гражданското въздухоплаване у нас.

От транспортното министерство уточниха пред медията ни, че забраната не е падала и нямат данни да е издаван лиценз за друга компания, обслужваща самолета в последните месеци. Това отново поставя въпроса пред европейските служби с каква документация се вдига машината, кой и как я преглежда. 

Както Lupa.bg вече нееднократно ви информира, от държавната главна дирекция под управлението на покойния Станимир Лешев издадоха изрично писмо за прекратяването на лиценза на фирмата и за полети изобщо над европейското въздушно пространство. 

Иначе от историята на самолета Bombardier 5000 се вижда, че от купуването си от САЩ през 2017 г. е бил чест гост на немската аерогара, но тогава с основни пасажери Божков и жена му Елена Динева. Говори се неофициално, че там той имал солиден набор експерти и търговци на антики в Бавария и това била основната му дейност там. Сега обаче от цялата фамилия единствено синът му Антон има законовото право да лети, тъй като Динева, макар и на свобода, е с мярка "подписка" и няма право да напуска страната. 

Всъщност Антон Божков е и основният опериращ със самолета на баща си. Още в края на януари тази година, когато старши избяга в Дубай в опит да се укрие от българските разследващи органи, Бомбардиърът превози съпругът на Ива Софиянска до Атина, а по-късно летя до Кавала, където беше и приземен в последните месеци.