Само в Lupa.bg: САЩ заклеймиха нашенец за руски пропагандатор

Политика
18:10 - 06 Август 2020
5809
Само в Lupa.bg: САЩ заклеймиха нашенец за руски пропагандатор

Доклад от 4 август на Държавния департамент на САЩ заклейми българин за пропагандна дейност в полза на Русия, видя Lupa.bg. Разкритието идва ден след като държавният секретар Майк Помпео обяви 10 милиона долара награда за помощ при откриването на т.нар. прокремълски проксита, за които има информация, че може отново да се намесят в предстоящите избори за президент отвъд Океана този ноември, каквато информация службите изведоха за предишния вот, избрал Доналд Тръмп за държавен глава. 

Помпео се позовава именно на този доклад, в който са описани десетки уебсайтове, функциониращи според американците под шапката на Москва, като част от тях "умело прикривали" близките си връзки с Кремъл. И докато най-голямо внимание е отделено на Фондацията за стратегическа култура, в която според документа проруската пропаганда "бълвала" денонощно материали срещу САЩ и НАТО и чийто онлайн журнал цели да подмени световната история, българската "следа" изниква с далеч по-безобидното авторство на наш маркетинг експерт в медия, занимаваща се предимно с анексирането на Крим и войната 2014-а г.

Става въпрос за българина Виктор Стоилов, който подробно е описан в щатския доклад с дописките си в "SouthFront" от 2015 г. до юни 2020 г. Американците обръщат внимание на факта, че той бил един от малкото автори, осветлили имената си и описват медията като силно застрашаваща етичните правила в журналистиката. Въпреки че не се цитират конкретни анти-Вашингтон настроения, медията попада в "черния списък", цитиран от Помпео.  

Извадка от доклада на САЩ

Редакцията на Lupa.bg се свърза със Стоилов, като го завари изненадан от новината за поместеното му име в подробния документ, издаден с помощта на американските служби. Той категорично отрече медията да е финансирана от Кремъл и обясни, че всичко е тръгнало през 2014 г. заради събитията в Крим като доброволческа организация от автори от целия свят. А проектът е бил замислен в началото по-скоро като сатирично, но впоследствие, когато е добил популярност, журналистите са го превърнали в сериозно издание. Нещо повече, нашенецът разкрива, че не просто нямали връзка с Москва, но и държавни медии в Русия многократно са обвинявали "SouthFront" в антируска пропаганда.

Наскоро "Спутник" дори писали за тях, че се издържат от британските служби, което също, по думите на Стоилов, не е вярно. "Истината е, че се финансираме изцяло от дарения и това е много трудно. А моето участие в медията вече е силно лимитирано", добавя той. Признава обаче, че и при миналите избори в САЩ онлайн изданието е попадало в полезрението на янките. Медията е била подлагана и на редица уебатаки, включително и чрез спиране на разплащателните й акаунти.