Само в Lupa.bg: Седесари отказали Петър Стоянов от битката с Радев

Новини
14:04 - 14 Септември 2021
4021
Само в Lupa.bg: Седесари отказали Петър Стоянов от битката с Радев

Не само разделената десница, но и острата реакция на стари седесари е отказала Петър Стоянов от битката за президент. След като в публичното пространство се завъртя слухът, че ГЕРБ ще издигнат първия демократично избран държавен глава за техен кандидат, стари седесари скочиха на нож срещу този план. Дълго време Стоянов мълча и едва снощи, пресече цялата драма, като в открито писмо обясни, че няма намерение да се бори за президент.     

Много фенове на Стоянов го нарекоха отново техния президент и припомниха слогана „ТОЙ Е!”, с който адвокатът от Пловдив спечели изборите в зората на демокрацията. Други обаче отсякоха, че ако той приеме да бъде човекът на ГЕРБ, това ще е груба грешка и пълен провал за него.

„Ако приеме, сам се опетнява.”, „Не може точно Стоянов да изчиства имиджа на Борисов”, „Ако Петър Стоянов бъде кандидатът  на ГЕРБ, то той няма никакъв шанс да бъде избран. Той трябва да си дава сметка, че е издигнат от бодигарда на Тодор Живков”. От такъв сорт бяха коментарите на стари сини симпатизанти, които изобщо не си представят Стоянов в ролята на кандидат-президент на ГЕРБ.

Други пък му отредиха ролята на някогашното острие на ГЕРБ Цецка Цачева на президентския вот, която претърпя катастрофа в състезанието с Румен Радев.

Една от най-острите реакции бе на стария седесар и бивш кмет на Дупница Панчо Панайотов, който отсече, че ако Стоянов тръгне към "Дондуков"2, то той ще извади истината за това как е бил издигнат за президент, която само той и Желю Желев знаели. Други пък стигнаха още по-далеч, като извадиха „кирливи ризи” от биографията на синия президент, като уличиха цялото му семейство за връзки с бившата ДС и дори написаха, че съпругата на Стоянов - Антонина била вербувана от ЩАЗИ по време на следването си в Лайпциг.

Стоянов получи и други предупредителни сигнали.  

В негова защита, но против това да се кандидатира се обяви Мария Капон, която заяви: „Кандидатурата за Петър Стоянов е слух, който върви от няколко месеца. Това е бил моят президент и е един от най-успешните, които България е имала. Не намирам за сериозно някой да се качва на гърба му”, отсече депутатката.

Ако ГЕРБ издигне Петър Стоянов за президент, аз няма да гласувам за него, отряза шансовете за подкрепа и бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

Разбира се, не само крайните реакции на сини симпатизанти са пресекли желанието на Стоянов да се впусне за пореден път в битка за "Дондуков"2, но и почти сигурните прогнози, че най-вероятно Румен Радев ще спечели втори мандат и за него, сочен като "най-успешният президент на България" би било унижение да претърпи подобна катастрофа.