Само в Lupa.bg: Ще я има ли "Лев Инс" след Трактора?

Алексей Петров лично управлявал засрахователната компания с простреляната Мирослава

Корпоративни вести
17:50 - 16 Август 2023 (обновена)
24381
Само в Lupa.bg: Ще я има ли "Лев Инс" след Трактора?

Огласените лично от служебния финансов министър Росица Велкова преди близо година – на 27 септември 2022 г., проблеми за милиони на застрахователната компания "Лев Инс" са най-вероятната причина за атентата срещу Алексей Петров, мълви се в бизнес средите. Въпросът на деня е ще я има ли нея и след него. Тази година "Лев Инс" се похвали с над 250 милиона лева реализирана застрахователна премия, което е своеобразен рекорд за дружеството. Особено когато то отказва да изплаща всяка година милиони левове дължими обезщетения по т.нар. "Зелена карта". 

Връзката между застреляния Петров и "Лев Инс" стана публично потвърдена, след като в интервю за нет-канала "Цанов напред и нагоре" хакер разказа за заплахите, отправени към него от бившия служител в ДАНС след източване на информация от дружеството. А компанията се управляваше от може би най-близката до него дама - Мирослава Спасова, за която първоначално се съобщи, че е простреляна с него и в момента се бори за живота си (от "Лев Инс" официално го опровергаха към 18,50 часа - б.р.). Последвали са още заплахи от Алексей Петров след излъчването на интервюто.

Според източници на Lupa.bg, влиянието, което е имал Алексей Петров в "Лев Инс", е огромно. На практика той е управлявал застрахователното дружество и е взимал решенията еднолично, въпреки че съдружници са израелски компании и формално има техни представители в директорския борд.

Отношенията между Петров и чуждестранните му съдружници обаче се изострили особено преди няколко месеца, след като Трактора заведе дело-шамар срещу сайта "Медиапул" за внушителните 1 милион лева. Стигна се до запор на сметките на независимата медиа, което затрудни дейността й. Наглата наказателна акция срещу един обективен сайт, позволил си просто да цитира думите на длъжностно лице - финансовия министър на държавата Росица Велкова, възмути цялата демократична общност и срещна мощен отпор от страна на гражданското общество, неправителствения секор и международните медийни организации.

Това доста смутило част от съдружниците в "Лев Инс", които поискали обяснение от самозабравилия се Алексей Петров, научи още Lupa.bg. Стигнало се до напрежение в застрахователната компания, но Трактора в крайна сметка надделял. Не е ясно какво ще се случва занапред с "Лев Инс" и кой ще поеме оперативния контрол над дружеството.