Само в Lupa.bg: Симеон благослови нова царска партия

Политика
17:07 - 09 Май 2019
5197
Само в Lupa.bg: Симеон благослови нова царска партия

Симеон Сакскобургготски е благословил раждането на нова царска партия, научи ексклузивно Lupa.bg от свои източници, ангажирани с бъдещия политически проект. Навръх Гергьовден царят прие в Двореца „Врана” кандидатите за членове на Европейския парламент от Коалиция „Път на младите”. Датата не е избрана никак случайно, узна Lupa.bg. Точно преди 18 години и един месец последният български монарх обяви официално, че влиза в политиката и създава Национално движение „Симеон Втори” (НДСВ).

На големия християнски празник и Ден на армията, който Сакскобургготски почита особено той е дал своите напътствия на младите за бъдещото партийни строителство и е изслушал тяхната визия за България и Европа. 6 май е онзи символичен мост между създаденото от него на 6 април 2001 г. НДСВ и настоящата юпи коалиция „Път на младите”.

Прави впечатление, че обикновено царят не афишира публично своите лични срещи във „Врана”. Сега обаче на официалната страница на царя бе пуснато официално съобщение за тази среща, което е ясен знак, че Сакскобургготски се афишира с тази кауза.

Друг любопитен факт е, че по-голямата част от кандидатите за евродепутати от коалицията са членове на Клуб „Милениум”, който бе учреден през 2016 г. в двореца „Врана” по време на конференцията на тема: „Пътят от Европа: какво ще върне младите българи”, чийто домакин беше Симеон.

В полза на информацията, че се гласи нова партия под егидата на царя говори и това, че много от младежите от коалицията „Път на младите” са завършили висшето си образование в Лондон и дори живеят там, като са близки до царския син – княза финансист Кирил, който е и шеф на българския клуб в Лондонското сити.

И не на последно място за пряката връзка между „Път на младите” и предишните царски проекти говори фактът, че за регистрацията кандидатите за евродепутати от коалицията бяха подкрепени от НДСВ и „Новото време”, коитo предоставиха на младежите своята партийна регистрация в ЦИК.

"Това, което започваме, не е римейк на преходни процеси, а революция", обяви водачът на листата Румен Чолаков, коментирайки аналогиите с т.нар. "Български Великден", когато през 2001 г. от чужбина в България се връщат лица от НДСВ.

"Нашият символ е кокиче. Както кокичето е забранено за продажба, така и политиците не трябва да се продават. Кокичето е символ на новото, на надеждата. Стига вече гербери и рози, дойде време за кокичета", каза още той.

Някои от членовете на листата, като водача лондончанинът Румен Чолаков, царят познава от 2013 г., когато беше поканен да изнесе лекция в Университета Кеймбридж. 28-годишният Чолаков е председател на клуба на младите българи от чужбина „Мулениум”. Той е адвокат в международна компания. Завършил е история и право в Лондон.

По време на срещата на 6 май царят припомнил как преди 14 г., подписвайки договора за членство на страната в Европейския съюз, го посвети на младите, които са бъдещето на България. „Разговорът продължи с дискусия относно европейския проект и колко важно е либерално настроените граждани на тези избори да се противопоставят на евроскептиците в Европа и у нас. Кандидатите от коалиция “Път на младите” увериха царя, че като първото българско поколение, възползвало се от свободното движение, от възможностите за образование в престижни европейски университети, ще продължат да отстояват ценностите на Европейския съюз”, гласи официалното съобщение от „Врана”.

„В края на срещата Негово Величество им благодари за чудесния подарък - бронзова скулптура на кокиче – логото на коалицията, символизираща новото начало, пролетта и надеждата и им пожела успех на предстоящите избори”, уточниха от царския дворец по повод срещата на Гергьовден.

“Път на младите” обяви своята евролиста на 5 април и е единствената в България, в която всички кандидати са на възраст под 35 години и никога не са участвали в политиката. След като стана ясно, че Цветелина Пенкова, която е бивш председател на „Милениум клуб” заема трето място в листата за евровота на БСП, коалицията беше обвинена в политически отношения с левицата. Всъщност истината е, че царят застана със своя авторитет зад новата коалиция, която в бъдеще се очаква да прерасне в политически проект.