Само в Lupa.bg: Скандалният Дионисий станал архимандрит с пържени тиквички

Младият послушник Митко Мишев лично готвел за дядо Иларион Доростолски

Общество
14:27 - 08 Август 2019
14716
Само в Lupa.bg: Скандалният Дионисий станал архимандрит с пържени тиквички

Скандалният архимандрит Дионисий, който като шеф на настоятелството на „Свети Александър Невски” се замеси в афери за милиони покрай ремонта на храма, е започнал неудържимия си църковен възход от… кухненската печка. Lupa.bg научи, че свръхамбициозното младо отче се е издигнало светкавично в йерархията на БПЦ не заради характера и уменията си, а заради майсторството с тиган в ръка.

За никого не е тайна, че Митко Мишев, както е светското име на 38-годишния поп, беше протежиран дълги години от престарелия Иларион Доростолски. Дядото почина на преклонните 96 през 2013-а година, но вече беше проправил пътя на младока към архимандритския пост и го държеше под крилото си в като митрополитски дякон в Доростолска св. митрополия.

Аскетичният дядо Иларион похапвал от постните манджи на Дионисий

Ако търсите хомосексуална нишка в протежирането на Митко, този път ще останете излъгани. Оказва се, че послушникът, който е завършил професионална гимназия с профил туризъм, влязъл под кожата на висшия свещеник с умението си да приготвя пържени тиквички по гръцки. Възрастният Иларион бил почти пълен вегетарианец, но обичал да си угажда с добре приготвени постни манджи. Именно Дионисий бил човекът, който ежедневно приготвял на дядото любимите чушки в доматен сос, боб яхния и вече споменатите тиквички. По тази причина старецът го водел навсякъде със себе си едва ли не като личен готвач, споделиха пред Lupa.bg клирици – очевидци на събитията.

Дионисий често влиза в светлината на общественото внимание със скандалните си изявления и прояви на разточителство в личния живот. Според мълвата, амбициозния поп си падал по млади момчета и дори задирял семинаристи с мръсни предложения.

Миряни обвиняват архимандрита, че е забъркан в нечестиви покупко-продажби на архонтски титли. Те припомнят и че на своя глава, без дори да пита патриарха и митрополитите, Дионисий искаше да въведе входна такса от 5 лева за организирани туристи в „Св. Александър Невски”.