Само в Lupa.bg: Станишев и Миков се връщат на бял кон в БСП

Политика
12:40 - 23 Ноември 2020
13559
Само в Lupa.bg: Станишев и Миков се връщат на бял кон в БСП

Невписването на новото ръководство на БСП от съда връща обратно на бял кон в партията изхвърлените от конгреса фигури като Сергей Станишев, Михаил Миков, Димитър Дъбов, Ангел Найденов и Георги Пирински. Именно те ще решат и как да бъдат наредени листите за предстоящите парламентарни избори, научи ексклузивно Lupa.bg. Обратът в Столетницата идва след 2 последователни отказа на Софийския административен съд да признае процедурата, при която е бил свикан юбиленият 50-и конгрес на левицата, който утвърди новия състав на Националния съвет и призна за легитимен избора на Корнелия Нинова за втори мандат начело на партията. Както вече ви информирахме, това прави решенията на ръководството нелегитимни. 

В момента тече процедура по обжалване на втория отказ, но ако се стигне до окончателно непризнаване на процедурата от Върховния касационен съд, това ще означава, че актуаления състав на пленума не е описаният от Корнелия Нинова, а старият, в който присъстват всички най-яростни нейни критици. На "Позитано" 20 е настъпил истински апокалипсис след новината, че не новото ръководство, а предишните муцуни ще решат съдбата на Столетницата.

Два са сценариите при отказ за вписване от магистратите - старият състав на Националния съвет може да поиска свикване на ново заседание на конгреса, или 1/3 от делегатите на конгреса, избрани по време на отчетно-изборната кампания, да внесат подписка за тази цел. При настоящата епидемиологична обстановка обаче събирането на над 800 души на едно място на закрито граничи с мисия невъзможна. Така с изискванията на здравните власти пленумът в предишния мандат може да се наложи да заседава чак до април и именно той да утвърди кандидатдепутатските листи. Освен това при невписването от съда всички решения, взети от новия състав на НС, се оказват напълно нелегитимни.

Опонентите на Нинова в партията подозират, че ако все пак магистратите се съгласят да признаят процедурата по свикването на 50-я конгрес при явните неспазени по устава стъпки, това ще означава, че някой е натиснал състава, разглеждащ делото във ВКС. И са категорични, че ако това това се случи, със сигурност Корнелия Нинова е сключила сделка с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за правна преса в нейна полза.

Снимка: Агнес Методиева