Само в Lupa.bg: Стийв Ханке идва да ни "оправя" икономиката и финансите

Политика
11:51 - 16 Юли 2020
5515
Само в Lupa.bg: Стийв Ханке идва да ни "оправя" икономиката и финансите

Известният у нас със съмнителното прозвище "Бащата на валутния борд" американски икономист Стийв Ханке може да стане де факто сив кардинал в ремонтираното правителство на Бойко Борисов. Lupa.bg научи, че в кабинета има силни гласове, начело с този на вицепремиера Томислав Дончев, специалистът да бъде поканен като съветник, който всъщност ще има тежката дума по работата на двете министерства - на финансите и икономиката.

Ханке, който не беше се вясвал в България близо четвърт век, по неизвестни причини изплува миналата година и влезе в остра медийна полемика с бившия премиер Иван Костов и президента Петър Стоянов относно корупционните практики по време на печалната ни масова приватизация.

След появата си у нас икономистът се показа и един от най-яростните критици на курса на финансовия министър Владислав Горанов към ЕРМ II. "Горанов и правителството дават една след друга лъжливи причини за желанието си страната да влезе там. Всъщност голямата лъжа винаги е била една и съща", твърди Ханке.

"Да бъдеш официален член на еврозоната и да приемеш еврото въобще не са необходими условия за участие във фискалните права на ЕС. Парите и банковата система на България вече са бенефициент на еврозоната и всякакви ползи от еврото. Всъщност левът е клонинг на еврото, а 75% от банките в България са или дъщерни дружества, или клонове на банки от ЕС. Така че България вече е де факто в еврозоната", коментира Ханке.