Само в Lupa.bg: Томислав Дончев напира за стола на Горанов?

Актуални новини
14:30 - 22 Май 2020
7252
Само в Lupa.bg: Томислав Дончев напира за стола на Горанов?

Философът на властта Томислав Дончев се цели в поста на финансовия министър Владислав Горанов и не криел амбицията си за ново поприще, коментират запознати с настроенията на „Дондуков” 1. Вицепремиерът, който винаги е имал интерес към управлението на бюджета, след приказките за оставка на колегата си, открито давал сигнали, че той може да поеме ключовия ресор в държавата.

Друг е въпросът, че въпреки призивите за оставка и днес от страна на червените в парламента, по нищо не изглежда премиерът Бойко Борисов да има намерение, поне засега, за промени в кабинета.

Въпреки това, от чиста амбиция бившият кмет на Габрово изчаквал и бил готов да се самопредложи за финансист №1, независимо, че след твърденията за оставка на Горанов, той обясни, че няма разнобой в кабинета, че финансовият министър се казва Владислав Горанов и не е опъвал политически чадър над никого. 

"И аз почти всеки ден давам ценни указания - да се работи по бързо, по-адекватно, да не се произвеждат глупости", допълни Дончев.

Вицепремиерът отдавна мери сили с най-важния министър в държавата - Владислав Горанов, а тлеещият конфликт между тях не е тайна за никой от колегите им. Неведнъж двамата заставали на коренно различни позиции по горещите теми в страната и си позволявали да разменят и остри реплики. 

Познат като доста честолюбив човек сред колегите си, Томислав Дончев нямал навика да отстъпва, а Владислав Горанов не от вчера му е трън в очите заради същото. Финансовият министър демонстрира това и с последната си позиция - несъгласието с намалението на ДДС, въпреки мнението на премиера. Горанов не промени мнението си дори след репликата на Борисов, че който не е съгласен, може да си дава оставката.    

Габровският спец по еврофондовете обаче явно неслучайно не спира да изтъква познанията си във финансовата област на всяко публично събитие. Освен че е завършил Математическа гимназия в Габрово, има диплома по философия от във Великотърновския универстите „Св. св. Кирил и Методий”, както и дипломи по журналистика и стопанско управление.
 
Дончев редовно се впуска в подробности за бюджета и разпределението на средствата в държавата, като изтъква сериозния си опит в разпределянето на европарите като ресорен министър.