Само в Lupa.bg: Tози брокер завлече балъци със стотици хиляди лева

Йоан Руменов Алексов се подвизава с фалшиви самоличности и месторабота в мрежата

Общество
18:15 - 22 Август 2022
13211
Само в Lupa.bg: Tози брокер завлече балъци със стотици хиляди лева

Брокер-самозванец с фирмени регистрации в Перник е опарил десетки софиянци с десетки хиляди левове за няколко години и е явно недосегаем за органите на реда. Става въпрос за лицето Йоан Руменов Алексов, за когото тази сутрин Нова телевизия сигнализира, че е измамил няколко търсещи имоти за покупка или наем с по 1000-2000 лева, взети уж като капаро за предстоящите сделки. 

По-задълбочено търсене на Lupa.bg обаче разкри, че Алексов се подвизава в мрежата с фалшиви самоличности, профилни снимки и информация за месторабота от години, като МВР е било сигнализирано дори от представители на юридически субекти. 

Алексов към момента твърди, че представлява фирма на име "Бългериън хоумс", каквато обаче в Търговския регистър не фигурира. Всъщност това е интернет домейн с обяви за имоти от цялата страна, на който са посочени няколко лица и телефонни номера за контакт.



Брокери или изобщо личности с тези описания обаче няма, а слушалките или дават "свободно", или се включва факс. Нещо повече, въпросният сайт е регистриран на столичния бул. "Патриарх Евтимий" 61.

Оказва се, че там действително се е помещавал за кратко Алексов, който и до днес във фейсбук профила си твърди, че е представител на несъществуващата "Бългериън Хоумс", но на 27 октомври 2021 г. офисът е бил скоростно опразнен след решение на общото събрание на входа заради огромно количество измамени, щурмували го по онова време с оплаквания. 

Агенция "РиълНет" още през 2020 г. пък алармира, че въпросният "брокер" нелигитимно се е представял за неин служител. Тогава директорът на компанията Александър Бочев предупреждава останалите си колеги да внимават с лицето Йоан Руменов Алексов.

"Пиша в качеството си на собственик и управител на агенция „RealNet”. Обръщам се към вас с предупреждение за използване на некоректна, бих казал престъпна практика от наш „колега“. Вчера с мен се свърза дама, която заяви, че има сключен ексклузивен договор с нашата компания за отдаване под наем, който е изтекъл и тя си иска ключовете от имота. На въпроса, кой е брокера представляващ компанията, тя отговори, че е лицето Йоан Руменов Алексов и че е предала ключовете на него.

Категорично заявявам, че такова лице не работи и не е работило за нас, затова я помолих да ми изпрати договора. Той беше написан на ръка върху наша бланка, с нашето лого и данни на фирмата, без подпис на управител и без печат.

Лично аз смятам, че това е документна измама и днес подадох жалба в полицията срещу лицето Йоан Руменов Алексов. Ще оставя на компетентните органи да установят извършено ли е престъпление и каква е целта на господина и за какво се ползват ключовете от имота, но след справка в imoti.net, фейсбук и търговския регистър, установих, че въпросното лице е регистриран в imoti.net като „Дом в България“, в профила му в социалната мрежа се вижда логото на „Bulgarian homes”, а в търговския регистър е собственик и управител на „Prosperity consult” (Просперити консулт)", уточнява собственикът на фирмата. И апелира брокерите да са изключително бдителни и безкомпромисни по отношение на подобни схеми и престъпни практики. 

Потребител на социалната мрежа преди година допълва разказите със следната информация: 

"Същият се представя и чрез други фирми събира стоп капаро за имот в Княжево. Дали сме го на прокуратурата . Според адвоката ни става дума за организирана престъпна група. Пазете се от него, както и от Христина Николова и Марина Андонова". 

Алексов мами не само нашенци обаче. Жертви на "бизнеса" му са и няколко чужденки, предимно млади жени, търсещи квартири в столицата. Според запознати жалбите в МВР и прокуратурата са десетки. До момента обаче мнимият брокер не е върнал парите на нито една своя жертва, нито е бил викан на разпит. 

Към днешна дата лицето е собственик и управител на 4 фирми - "Просперити консулт" ЕООД, "Инвест строй 20" ЕООД, "Инвест строй 30" ЕООД и на "БГ Гост" ООД.