Само в Lupa.bg: Трайчо Трайков фаворит на ДБ за кмет на София?

Борис Бонев може да отпадне като вариант, недолюбван е от мнозина вдясно

Новини
15:12 - 24 Март 2023
3869
Само в Lupa.bg: Трайчо Трайков фаворит на ДБ за кмет на София?

Трайчо Трайков, а не Борис Бонев, може да се окаже фаворитът за кмет на София на ДБ. Бившият енергиен министър е една от силните фигури на десните и успешен управник на район „Средец” в София.

Според мнозина вдясно, Трайков е удар в десятката, още повече, че позициите му в политиката винаги са съвпадали с тези на ДСБ. Местният засега кмет, се ползва с абсолютните симпатии на десните привърженици, докато Борис Бонев остава спорна за този сектор фигура. 

„Трайчо е изключително познато лице вдясно, има куп качествени инициативи като местен кмет, а ако някой го е атакувал - това е от страна на ГЕРБ.”, припомнят десни политици незавидния финал, с който Трайков се раздели с поста си на енергиен министър в кабинета на Борисов.

Трайков със сигурност може да бъде номиниран от ДБ, но ако се запази коалицията ПП-ДБ не е ясно дали „Промяната” биха направили компромис кандидатът за кмет на София да не е човек от техните редици, а издигнат от партньорите им да се кандидатира за ключовото място на местните избори.

Така или иначе, отношението на десните към Бонев, както и неговото към тях мина през доста перипатии, след като на миналите избори те не го подкрепиха за първия пост в столицата, който тогава бе на гребена на вълната и със сериозен шанс да бутне Фандъкова. Тогава ДБ издигнаха архитекта Борислав Игнатов, който бе буквално сринат след брутални атаки от опонентите.

Засега, от ПП дават сигнали, че "Спаси София" е техният партньор за местните избори, макар и не официално. Възможно е обаче двете партии – ПП и ДБ, да издигнат отделни фигури, ако за местния вот се явяват самостоятелно.

Като кмет на район "Средец", Трайков бе активен по всички ключови казуси - незаконната сеч в Борисовата градина, премахванета на Паметника на Съветската армия, а позициите му в енергетиката бяха оценени в полза на националния интерес с две ръце от демократите.