Само в Lupa.bg: Тренчев напирал за премиер при Слави

Новини
15:14 - 23 Април 2021
7676
Само в Lupa.bg: Тренчев напирал за премиер при Слави

Топ дисидент от зората на демокрацията е бил готов да стане премиер в кабинет на Слави Трифонов, научи Lupa.bg. от информирани по темата. Става дума за бившия президент на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, който преди 6 години слезе от активната политическа и синдикална сцена и явно има нужда от рестарт на имиджа и обществената изява.

Прочутият синдикалист започнал да се навърта около активистите на ИТН след големия изборен успех и шанса  ключът за бъдещо правителство да е в техни ръце. Затова някогашният организатор на най-големите национални стачки у нас постоянно наобикалял офиса на телевизията 7/8.

Въпреки старото си познанство с Трифонов, който навремето канеше Тренчев неведнъж в шоуто си и определено демонстрираше разположение към профсъюзния бис, сценаристите го отрязали категорично.

Аргументът на шоумените бил, че Тренчев може да е силна и позната фигура, антикомунист и един от борците за демокрация у нас, но е натоварен и с негативите на миналото и вече има лепнат етикет стара муцуна. Така в крайна сметка патоанатомът бил отхвърлен като вариант да застане начело на евентуален кабинет на „Има такъв народ”.

Тренчев слезе от поста председател на Подкрепа през 2015-а, когато неговото място зае Димитър Манолов. Той обаче остана почетен лидер на профсъюза.

В историята на демокрацията, Тренчев е познат с активната си дейност в Независимото дружество за защита правата на човека, създадено от дисидента Илия Минев още през 1988-а.  

Патоанатомът е и един от основателите на СДС и създател на втория голям профсъюз у нас.

Още докато бе президент на „Подкрепа”, Тренчев прекарваше доста време в САЩ, където живее съпругата му. Сега обаче, синдикалистът се е завърнал окончателно на родна земя.