Само в Lupa.bg: Тука има, тука няма нова конституция

Политика
17:30 - 18 Август 2020
5965
Само в Lupa.bg: Тука има, тука няма нова конституция

Спекулации в мрежата, подклаждани от различни политици, че ГЕРБ са излъгали с внасянето на проекта за новата конституция, запалиха мрежата. От няколко часа се върти слух, че ГЕРБ не са събрали необходимия брой подписи за внасянето на проекта и щели да ги събират в бъдеще.

Нещо повече, бившата депутатка от 40-то Народно събрание Мария Капон, която е една от върлите поддръжници на протеста срещу властта, обяви, че служителките на деловодството на парламента са били подложени на партиен натиск. Факт е обаче, че обществеността разбра, че ГЕРБ са внесли действително проект за нова конституция. Заглавието на прессъобщението на партията на Бойко Борисов също гласи: "ГЕРБ депозира в НС проект за нова Конституция на Република България".

Lupa.bg обаче се свърза с шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която отсече на въпроса колко подписа са положени под този проект: 

"Това не е проект за конституция, а писмо-покана до всички председатели на парламентарни групи да се запознаят с проекта, който предлагаме, за приемане на нова конституция". 

Така се оказва, че всъщност Дариткова е положила своя подпис не като вносител на законопроект (в случая проектоконституция) и не е получила входящ номер за такъв и номенклатура за разглеждането му, а само номер от деловодството на НС за внесено писмо. 

По закон минимум 120 са депутатските парафи, необходими за внасянето на проект за нова конституция, за да може той да се допусне за разглеждане в пленарната зала в срок от 2 до 5 месеца. 

От ГЕРБ не уточняват кога ще започне събирането на подписите.