Само в Lupa.bg: В "Корал" опънаха над 60 незаконни палатки в защитената зона (снимки с дрон)

"Зелените" активисти превзеха напълно красивата местност

Общество
16:08 - 02 Септември 2022
4589
Само в Lupa.bg: В "Корал" опънаха над 60 незаконни палатки в защитената зона (снимки с дрон)

Напук на всякакви правила, почитатели на чистата природа, разпънаха незаконно палатки директно върху дюните на един от най-красивите плажове по българското Черноморие - "Корал". Над 60 палатки могат да се преброят на фотосите, направени с дрон на 24 август. Кадрите бяха предоставени единствено на Lupa.bg. от летовници, на които ясно било показано, че са нежелани на този плаж, превзет от т.нар. коалиция "Да запазим "Корал".

Както всички знаем, пясъчните образования са защитени от Закона за устройството на черноморското крайбрежие по силата на член 6, алинея втора. Да, обаче това явно не важи за природозащитниците от т.нар. "коалиция "Корал", към която принадлежи и бащата на Кирил Петков - т.нар. "татко Петко".

Дюните са тип релеф и самото им формиране е свързано с предишни геологични епохи, а еволюцията им продължава и до ден днешен. Към тях спадат и т.нар. микро понижения, където наредбата също забранява забиване на колчета, опъване на шатри и подобни сенчести заслони. Официално дюните са водят природна забележителност и местообитание за редица видове животинки.

Поради тази причина те са забранени за плажуване и кампингуване, но кой ли спазва регламента, още повече, че няма служебни лица, които да раздават глоби на нарушителите.

Дюните са окупирани от зелените пазители на природата. Палатките им са разпръснати навсякъде, въпреки че закона изрично го забранява

„С тези хора не може да се разговаря нормално. Когато ги питаш защо са опънали палатка на самата дюна, важно обясняват, че палатката не е тяхна, а на техен приятел. Казват го с иронична усмивка. След това млъкват, за да покажат, че събеседването не им е приятно. Позволяват си всякакви своеволия и се държат арогантно с останалите туристи, които уж им пречели”, коментират хора, опитали се да летуват на красивия плаж.

Рибарите пък са категорични, че в регистрите на Агенцията по геодезия и картография плаж с наименованието "Корал" не съществува. Има местност "Лозенец-Кумкашла". За да се впише "Корал", трябва промяна, вадене на нови карти и скици.

Незаконните палатки не са единственият проблем по плажната ивица. Местни жители разказват, че мъже и жени целодневно се разхождали по евино облекло за изненада на останалите семейства, които карали летния си отпуск в компанията на своите деца. Родителите били възмутени от наглото поведение на част от "коралци".

Коралци се готвят да векуват край морето

„Представете си какво е да имате 12 годишна дъщеря и пред нея в разкрачен стоеж да застане 40-50 годишен мъж. Жени на същата възраст мятат цици и говорят на всякакви теми – като се почне от био храната, приготвена в домашни условия и се стигне до войната в Украйна. Правят кросове по ивицата и цялата тази „женственост” и „мъжественост” непрекъснато се тресе ли тресе. Гледката е неописуема. Позите се правят демонстративно, за да може семействата да съберат багажа и да напуснат плажа. Както и става. Очевидно за обикновените хора скоро няма да има място на "Корал", коментират летовници.

На местните рибари пък било забранено да хвърлят въдици в района, както и да преминават през пясъците покрай дюните. По този начин се слагало край на поминъка им. Заповедта дошла лично от вицепремиера на климатичните промени Борислав Сандов от кабинета на Кирил Петков. Още тогава се заговори, че някой иска да сложи ръка на това райско кътче край Царево, за да може да дърпа облаги в своя полза.

Във фокуса на обществената „тайна” попаднаха имената на Кирил Петков, баща му Петко Петков и депутатката от "Продължаваме промяната" Мирослава Петрова. Тримата били уредили Министерство на екологията да обяви морето пред плаж "Корал" за защитена територия още през юни.

Публична тайна е, че на Корал външни лица не се допускат. Тук да отдъхват имат възможност  само членове и симпатизанти на неформалното сдружение „Да запазим Корал”.  Всички те могат да разпъват палатки, да инсталират каравани и кемпери, където си пожелаят. Същевременно се радват на лъскаво заведение, сърф и кайт училища.

Купонът тече, но само за избрани