Само в Lupa.bg: Валентин Златев "наредил" свой кабинет

Политика
12:00 - 06 Юли 2020
13560
Само в Lupa.bg: Валентин Златев "наредил" свой кабинет

Бизнесменът Валентин Златев, за когото стана ясно, че редовно си е хортувал с шефката на БСП Корнелия Нинова, е наредил свой проектокабинет в случай и на предсрочни избори като последствие от коронакризата, и за редовния вот догодина, научи ексклузивно Lupa.bg.

Още по време на извънредното положение Златев допуснал пред Нинова, че е възможно икономическо-политическата ситуация в страната да се влоши толкова, че да се наложи следващото правителство да се формира в името на националното съгласие според евентуалните изборни резултати.

Представителят на "Лукойл" у нас бил склонен да подпомогне БСП финансово само, ако Нинова му гарантирала готовност да склони за общо управление с ГЕРБ, допълват запознати. А тя спуснала намеренията си до малцина на "Позитано" 20, с които доскоро била близка, а вече е в опозиция.

Планът й бил да остане на пост след прекия избор в левицата този септември, но тъй като подкрепата за нея и от апарата, и от редовите членове в партията бил силно отслабен, тя нямала намерение да се опита да урежда бесепарски кадри в евентуално общо правителство. В замяна на това да се вмъкне във властта, тя била уговорена от Златев и да не пипа администрацията, създадена при правителствата на Бойко Борисов, за да можели от ГЕРБ да запазят кадрите си. 

А как виждал милионерът кабинет ГЕРБ-БСП? Представата му била министрите да са разделени точно 50 на 50 между двете партии, като бил склонен дори да лансира Нинова за вице на Борисов при евентуална коалиция.

В частни разговори тя също признавала, че вижда себе си като подходящ икономически министър. Разбира се, най-верните й съпартийци също щели да получат апетитни кресла в Министерския съвет.

Властовия пай Нинова, под давлението на Златев, щяла да предложи на Георги Гьоков, който да поемел социалните драми, на Крум Зарков за регионалните проблеми, на Кристиан Вигенин за управление на външните работи, на Георги Свиленски - за транспортната инфраструктура. 

Нещо повече, Златев гарантирал на Нинова, че би я лансирал дори за министър-председател, в случай, че все пак през 2021 г. Бойко Борисов реши да се кандидатира за президент, твърдят запознати.