Само в Lupa.bg: Вече има таен списък кого ще боцнат с първите ваксини

Общество
18:00 - 01 Декември 2020
10490
Само в Lupa.bg: Вече има таен списък кого ще боцнат с първите ваксини

В началото на седмицата министър Костадин Ангелов се похвали, че първите 125 000 ваксини срещу коронавируса вече пътуват към България и ще пристигнат за празниците в края на годината с шейната на дядо Коледа. Думите му хич не са празна хвалба, но далеч не казват всичко - Lupa.bg научи от свои източници, че в три елитни държавни столични болници вече тече подготовка за ваксинация. Като първата стъпка е обособяване на списъци с "правоимащи", които първи ще получат шанс да изпробват чудодейната защита.

Официално с предимство са обитатели на старчески домове, граждани над 80 години с хронични заболявания, както и медиците от първа линия, борещи се с COVID-19. Според нашите хора обаче изготвящите се списъци са все едно извадени от папката с охраняваните лица от НСО. Започва се с президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кметовете на столицата и други големи градове.

Очаква се ваксинацията да покрие и техните семейства, както и заместник-министри, председатели на агенции, висши държавни  служители до девето коляно. Мнозина от тях вече са изкарали коронавируса, но въпреки това ще им бъдат поставени ваксини заради риска от повторно заразяване.

Списъкът е важен, защото въпросните лица ще трябва да бъдат обстойно прегледани в оставащото до пристигането на ваксината време. Целта е да се установи дали не страдат от заболявания, които може да предизвикат нежелани усложнения.

"Старата приказка, че рибата се вмирисва откъм главата, се разказва в нов вариант - рибата се ваксинира откъм главата", иронично отбелязва нашият източник. И очаква с интерес дали олигархичните кръгове, гравитиращи около основните политически сили, няма също да се опитат да се подредят за боцкане. За което, в интерес на истината, засега нямало индикации.