Само в Lupa.bg: Веселин Марешки предсказа свалянето на Вальо Златев

"Всичките ми пророчества се сбъдват", каза миналата есен лидерът на ВОЛЯ

Политика
09:00 - 20 Април 2019
4033
Само в Lupa.bg: Веселин Марешки предсказа свалянето на Вальо Златев

Вчера в добре изпитан съветски стил от времето преди Перестройката ръководството на "Лукойл Юръп Холдингс Б.В." свали българския си генерален директор Валентин Златев чрез повишение, като тихомълком го премести на длъжност председател на Контролния съвет. Lupa.bg единствен си спомни, че шокиращият ход всъщност беше предсказан още преди повече от година от... Веселин Марешки.

"Валентин Златев няма още дълго да е ръководител на "Лукойл". Имам информация, че в най-скоро време оставката на Златев ще бъде подадена и приета" - това каза неофициално пред група журналисти в кулоарите на Народното събрание лидерът на ВОЛЯ миналата есен.

"Видяхте, че времето потвърждава всички мои предсказания“, каза тогава уж на шега Марешки. Повод за намеците му беше темата за картела в петролния бизнес, където варненският мултимилионер нахлу в последните години. Марешки припомни обстоятелствата около смъртта на бившия шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Той заяви, че агенцията през 2015 г. е започнала масови проверки срещу бензиностанции на "Лукойл", а година по-късно Танов почива внезапно.

„Докато в съседна европейска Румъния картелът в горивата е осветен и наказан, тук той е с пипала в политическото ръководство на страната“, каза още аптекарският бос.

Показателен знак за предстоящото сваляне на Златев дойде и в края на март, когато босът на „Лукойл” се оттегли като председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Организацията, която представлява интересите на най-едрите собственици на горива у нас, вече има нов председател - Живодар Терзиев.