Само в Lupa.bg: Влакът за Перник тръгва, ама половината

Новини
13:52 - 22 Май 2019
4918
Само в Lupa.bg: Влакът за Перник тръгва, ама половината

Десетки клиенти на БДЖ за пореден път се убедиха вчера, че атракциите на железопътния превозвач съвсем не се изчерпват само с пътуване с ретро влак до Банкя веднъж годишно.

Пътническият влак 50215, тръгващ за Перник в 21,35 ч, се състои от две мотриси „Сименс”. Снощи обаче БДЖ сюрпризира пътуващите неприятно – първата мотриса потегля, а задната остава на Централна гара, за ужас на прибиращите се от работа в столицата.

Защо не са били съединени мотрисите не става ясно.

След 300 метра машинистът на половината потеглил влак осъзнава, че нещо не е в ред и спира влака. Десетина минути размисъл и консултации по телефона водят до резултат – мотрисата е върната на гарата, за да закачи липсващата половина на влака и той да продължи в пълен състав за Перник.

След друго десетминутно съвещание по телефона и вече на Централна гара пътниците от изоставената мотриса са помолени да се преместят в другата, защото влакът все пак ще пътува в намален състав.

„Простата маневра по връщане на влака-беглец 300 метра назад отне на националния железопътен превозвач и клиентите му повече от 30 минути. 25 от тях минаха в разговори по телефона”, оплакаха се недоволни пътници.

В крайна сметка изминаването на 30-те километра между столицата и областния град отнема близо 100 минути. За толкова време се стига до Париж, който е на 1800 километра.

Преди седмица в участъка Централна гара – Захарна фабрика същият влак отново е поднесъл изненада – заради „внезапно” повредила се мотриса влакът предстоява 15-20 минути между гарите. Толкова време е нужно на огромния персонал в БДЖ да вземе „трудното” решение да се откачи авариралата мотриса и към Перник да продължи изправната.