Само в Lupa.bg: Волгин напуска БНР, става евродепутат от "Възраждане"

Скандалният журналист ще води листата на проруската партия на изборите през юни, урежда се с над 12 500 евро заплата

Политика
22:00 - 23 Януари 2024
17852
Само в Lupa.bg: Волгин напуска БНР, става евродепутат от "Възраждане"

Дните на Петър Волгин в БНР са преброени. Но не защото националното радио възнамерява да се освободи от скандалния журналист-русофил заради отявлената пропутинска пропаганда, която провежда от ефира на националната медиа години наред, а защото ще се кандидатира за евродепутат.

Волгин ще води листата на "Възраждане" за Брюксел като представител на гражданската квота научи сензационно Lupa.bg от свои източници в проруската партия. Предложението му е било отправено лично от лидера Костадин Костадинов още преди няколко месеца, но водещия поискал известно време да размисли. Очевидно отговора е бил положителен, защото в партията вече се знае, че именно Волгин ще предвожда хората на Копейкин за Европарламента. Това обяснява защо напоследък той си прави каквото пожелае в ефира на националното радио, без особено да му пука от ръководството.

"Волгин е изключително популярен журналист, освен това е силно разпознаваем от проруския електорат. Ясно е със сигурност, че ще бъде избран за евродепутат, но въпроса е колко още хора ще вкара в Брюксел. Заветната цел на "Възраждане" е да има поне 4-има евродепутати", разясняват политически наблюдатели.

Нещо повече - лидера Копейкин напълно сериозно смятал на предстоящите избори за европейски парламент "Възраждане" да е ако не първа, то поне втора политическа сила - след ГЕРБ-СДС, изпреварвайки "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които май ще се явят отделно. Цел на партията е да получи над 18% от вота, като за целта планират водач да им е силно разпознаваемо лице, каквото е Петър Волгин.

В момента тече люта битка кой да влезе в листите на проруската партия за европейския парламент, допълват още източниците на Lupa.bg. Сигурни до този момент са Цончо Ганев и Николай Дренчев, но всъщност всички кандидати за евродепутати ще бъдат избрани и издигнати от лидера Костадин Костадинов.

Основната заплата на един депутат в ЕП е 8757 евро. Заедно с това, те получават и над 4500 евро за разходи за офисите си, или общо минимум 12 500 евро. Заедно с това членът на Европейския парламент може да получи до 25 хил. евро на месец за сътрудници. По този въпрос вече има скандали в различни страни в Европа и затова от 2009-а е изрично забранено пост на сътрудник да се заема от роднина.