Само в Lupa.bg: Янаки Стоилов скочи на Гергов след дълго другаруване

У нас
10:38 - 29 Април 2020
8856
Само в Lupa.bg: Янаки Стоилов скочи на Гергов след дълго другаруване

Бившият депутат Янаки Стоилов застана на амбразурата за защита на БСП лидерката Корнелия Нинова и обяви в ефира на партийната телевизия БСТВ, че Георги Гергов е символ на олигархията, а Столетницата трябва да се освободи от него - призив, който неколкократно Нинова повтори в последната седмица.

Раздорът между нея и пловдивския бизнесмен назря, след като той подкрепи мерките на кабинета за справяне с кризата в рамките на извънредното положение, а писма с укор към него за предателство срещу левицата "заваляха" от червените структури в цялата страна. Оказа се обаче, че част от тези писма са били манипулирани и уж положили подписи върху тях не са участвали в другарския съд срещу Гергов.

Историята на взаимоотношенията между конституционалиста доц. Стоилов и Гергов обаче е прелюбопитна, особено в последните 10 години, в които като цяло двамата "играят" заедно в различни преломни моменти за БСП. От централата на "Позитано" 20 мълчат какво се е променило сега, че Янаки Стоилов да се изрепчи срещу него, при положение, че само преди 3 лета, когато избухна първият раздор между мажоритарния собственик на Пловдивския панаир и Нинова, Гергов се опълчи срещу нея и защити юриста:

"Материалът, състоянието на парламентарната група, с изваждането на тези стари кадри, които казват "фараони" или какви са, много се оголихме. Защото един Янаки Стоилов, или Мишо Миков, или Наско Мерджанов, или Ангел Найденов, който се отстраниха от парламента, липсват в момента и това се забелязва! Имаме 16 закона подготвени. Не са пипнати. Поръчваме ги на юристи извън партията", каза през 2017-а Гергов в явна защита на Стоилов. 

Нещо повече, Гергов и Стоилов бяха определени заедно като "бандата на деветимата" - тартори на групата за вътрешна опозиция, която неколкократно през 2017-а и 2018-а заяви остри критики срещу Нинова и тогавашната й дясна ръка Кирил Добрев заради липсата на диалог със структурите, капсулирането на ръководството и воденето на еднолична политика.

Враговете с партиен билет тогава бяха назовани на пленум поименно: Георги Гергов, Димитър Дъбов, Михаил, Миков, Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Георги Божинов, Румен Овчаров и Красимир Янков, а Нинова ги посочи с пръст на заседание на конгреса с питане - от чие име те изразяват позиции, че БСП никога не е била толкова разбита, колкото тогава (2017 г. - б.р.). 

Според запознати Янаки Стоилов най-вероятно е получил обещание за пост от Нинова, за да влезе в битката срещу Гергов, а както Lupa.bg писа още през февруари - правистът е бил апетитно офертиран да подкрепи лидерката на левицата срещу водаческо място в бъдещите депутатски листи догодина на 23 МИР-София.