Само в Lupa.bg: Явор Дачков пее в хора на "Св. Ал. Невски" (СНИМКИ)

Общество
15:30 - 28 Април 2019
11286
Само в Lupa.bg: Явор Дачков пее в хора на "Св. Ал. Невски" (СНИМКИ)

Известният журналист Явор Дачков пя в елитния църковен хор на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" навръх Великден, видя репортер на Lupa.bg. Близо 40 години диригент на хора е маестро проф. Димитър Димитров, който е брат на патриарх Неофит.

Дачков пее в църквата вече 5 години, а лично прочутият диригент похвали пред Lupa.bg журналиста за усърдието и старанието, което полага. "Явор Дачков има ангелогласен глас и се радвам, че пее в патриаршеския хор", сподели братът на Негово Светейшество. Както е известно и патриарх Неофит, и проф. Димитров са едни от най-добрите родни изпълнители на църковно-славянски песнопения.

Явор Дачков е крайният вдясно


Навръх Възкресение Христово Дачков, както и другите хористи бяха облечени в празнични лилави мантии със златни нашивки. След като в полунощ на Великден Негово Светейшество поздрави православните българи с "Христос Воскресе!" хорът, пеейки отвърна "Воистина Воскресе!". По време на литургията, която в нощта на Възкресение патриархът води по традиция под открито небе пред "Св. Александър Невски" хорът изпълнява пасхални песнопения.

По образование Явор Дачков е магистър по богословие и е възпитаник на Богословския факултет на Софийския университет. Той не остава незабелязан в хора по време на тържествените литургии, които се предават пряко по телевизията, тъй като е най-високият хорист.

Едно от най-известните песнопения, които мъжката формация на хора на патриаршеската катедрала изпълнява, е "Разбойнико благоразумнаго".