Само в Lupa.bg: Защо Кирил Петков заби нож в гърба на Корнелия?

Шефката на Столетницата поискала още 3 министерски кресла и Вигенин начело на Външно

Политика
17:46 - 30 Юни 2022
8533
Само в Lupa.bg: Защо Кирил Петков заби нож в гърба на Корнелия?

Кирил Петков буквално заби нож в гърба на най-вярната крепителка на управляващата коалиция - Корнелия Нинова, с решението на правителството да изгони 70 руски дипломати. Шефката на Столетницата се готвела за нов кабинет с мандат на ПП и изобщо не подозирала за депортацията. А ударът на Петков дошъл именно заради пазарлъците за това кой от партньорите да прилапа овакантените от ИТН министерски кресла

Разпадането на схемата 10-4-4-3 на партньорите в кабинета позволило на Нинова рязко да извива ръцете на Петков с желанието БСП да получи цели три от четирите министерства на ИТН, научи Lupa.bg. В крайна сметка лявата шефка се навила да намали сметката на две, обаче с изричното условие едното да е МВнР, а на мястото на Теодора Генчовска да цъфне Кристиан Вигенин. Другото министерство, за което се облизвала, било здравното.

Петков се опитал да я убеди, че в настоящата ситуация поставянето на представител на русофилска партия начело на външната ни политика няма да бъде възприето добре от международните партньори. Нинова обаче била непреклонна. След като видял, че ще трябва да плати твърде висока цена за запазването на коалицията с БСП, Петков се решил на изпреварващ ход. И изгонил руските шпиони, което поставя Корнелия в много тежко положение.

Дамата от Крушовица била доста притеснена, защото правителственото решение дори може да я свали от поста й лидер на левицата. Партията-столетница традиционно разчита на подкрепата на русофилите, а същевременно в последния месец Нинова изрази пълна подкрепа за управляващата партия в коалицията "Продължаваме промяната" и нейния лидер и дори излезе на митинг рамо до рамо с него. Във вторник пък двете партии координирано не се появиха на консултациите при президента Румен Радев.

Сега Нинова от една страна уж брани Кирил и партията му, а от друга се налага да ги наругае, за да запази поста и електората си. Допълнително масло в огъня наливат и непрекъснато прииждащите доказателства, че Нинова в качеството си на министър на икономиката много добре е знаело, че българско оръжие е продавано на компании, които в крайна сметка го изнасят за Украйна.