Само в Lupa.bg: Защо училищата, a не детските градини са по-опасни?

Новини
23:23 - 15 Октомври 2020
6211
Само в Lupa.bg: Защо училищата, a не детските градини са по-опасни?

Световната тенденция за затваряне на училища малко след старта на годината не подмина и България. Навсякъде обаче детските градини се явяват като стоиците на образователните системи, въпреки неспиращата пандемия от COVID-19. Защо е така? И как така едни деца могат да заразяват, а други не? Защо децата са без маски и крият ли те по-малък риск за родителите и бабите си? 

Всъщност децата по начало са най-големите инкубатори за вирусни инфекции - от суперзаразните морбили и варицела, през сезонния грип (от кой да е щам) до обикновените над 500 рино- и аденовируси, които върлуват целогодишно. Заради липсата на базови познания и възможности за хигиенизиране, както и заради невъзможността да спазват дистанция помежду си, хлапетата са често източникът на големите взривове на епидемии. Не и при COVID-19. Теориите, че вирусът SARS-CoV-2, който предизвика невижданата за модерната история пандемия, е лабораторно създаден да не "удря" по децата, отпаднаха още през февруари, когато китайските медици първи се досетиха да потърсят научна причина за ниския брой инфектирани малчугани и близо до нулевия брой смъртни случаи при деца до 10-годишна възраст. Тези становища по-късно през годината се потвърдиха и доказаха и от най-престижните научни общности в света, като резултатите от мащабни изследвания бяха публикувани в именитите журнали The Lancet, The New England Journal of Medicine, Jama Network. 

ACE-2 рецепторът е ключът към въпроса защо децата нямат нужда от маски

Ангиотензин рецепторът от тип 2, който е основният вход за новия коронавирус в човешкото тяло, почти отсъства в носоглътката на малчуганите до около 10-годишна възраст. Има го, развива се, но епителните клетки все още не са наситени с него и т. нар. шипов (spike) протеин на бацила не може да се свърже с тях, за да започне да се репликира и да мигрира към другите органи в тялото на детето. При възрастните този рецептор е добре развит и всъщност колкото по-голямо съдържание има в клетката, толкова по-тежко протича и инфекцията, като поразява редица органи, освен дихателните. Около 12-а година на детето, рецепторите вече са достатъчно, за да се прояви и симптоматиката на COVID-19. Неслучайно и по света, и у нас, броят на заболелите ученици в гимназиален етап скача в пъти, в сравнение с тези, доказано инфектирани преди 8-и клас, а най-вече с посетителите на градини и ясли. Въпреки че дете е способно да зарази възрастен с коронавируса, тъй като са известни няколко такива случая по света, това е все още рядко срещано явление. При трите известни и документирани научно такива случая, се оказва, че детето е заразило родителите си не по въздушно-капков път, а по фекално-орален, тъй като ACE-2 рецепторите се развиват по-бързо именно в чревния тракт, а не в носоглътката. 

Освен това дори дете да се зарази с новия вирус, едва 1 на 100 ще прояви симптоматика, т.е. ще има значителен вирусен товар, способен да предава заразата нататък. 

Пушачите като хлапета

Всички изследвания върху COVID-19 до момента показват, че делът на пушачите, засегнати сериозно от коронавируса, хоспитализирани или умрели от него, е абсолютно същият, какъвто и на непушачите. Има данни, че пафкащите редовно изкарват усложненията по-тежко, но от гледна точка на васкуларните, бъбречните и сърдечните проблеми, а не толкова на респираторните изменения заради цигарите. Защо е така? Отговорник тук отново е ACE-2 рецепторът, който при страстните пушачи с годините се руши в клетките от поетия дим, наситен с десетки опасни вещества.