Само в Lupa.bg: Затворниците, с които Джок Полфрийман влиза в политиката

Актуални новини
17:03 - 25 Февруари 2020
7985
Само в Lupa.bg: Затворниците, с които Джок Полфрийман влиза в политиката

Осъденият за убийството на Андрей Монов Джок Полфрийман ще влиза в политиката с трима затворници, от които един е с доживотна присъда. Lupa.bg научи, че освободеният предсрочно австралиец ще направи всичко възможно да намали най-тежкото решение за Стоян Димитров, който лежи доживот за отнет човешки живот.

В групата, с която Джок ще търси власт са и пернишкият здравеняк Янко Ваташки, както и осъденият за кражби чеченец Мурад Амадаев.

Затворниците ще атакуват хорската любов в политиката със сдружението си "Българско затворническо сдружение за рехабилитация", на което председател в самият Полфрийман. Именно с това сдружение Джок беше фаворит да се превърне в "Човек на годината", но Българския хелзинкски комитет (БХК) оттегли кандидатурата му заради появилите се информации в медиите. 

Стоян Димитров твърди, че е натопен и е категоричен, че не е виновен за убийството, което трябва да излежава докато диша. 

На 30 октомври 2000-та година Стоян Аспарухов Димитров за пръв път влиза в Централния софийски затвор със съзнанието, че е осъден да прекара остатъка от живота си зад решетките.

Според решенията на съдилищата на 2 февруари 2000 г. софиянецът Стоян Димитров е разстрелял софиянеца Николай Влахов в присъствието на Веселин Мешев. Престъплението е извършено в къщата на Димитров, а мотивът е невърнат борч.

Стоян Димитров дължи пари на Веселин Мешев, двамата са заедно от сутринта, по обед се обаждат на Николай Влахов, който пристига към 14 ч. и... веднага е убит. Според предварителното разследване, свидетелят на злодеянието Мешев е успял да оцелее криво-ляво, придумал убиеца да му даде пищова, халосал го с него по главата и избягал. Килърът също изчезнал, за да бъде заловен чак на 7 септември 2000 г. в района на Сточна гара с граната в ръка. В средата на 2001 г. следствието приключва работа по случая с мнение, че Димитров трябва да бъде съден за умишлено убийство.

Той успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за 5500 евро заради нечовешките и унизителни условия, в които търпи наказанието си - тясна килия, лоша храна, мръсотия, липса на чист въздух, естествена светлина и физически упражнения и др.

Янко Ваташки се слави като най-големият мъжкар сред затворниците, човек, който държи винаги на думата си, защитава слабите. Когато излежава присъдата си за отвличане на арабина Мохамед Атти, той започва да се занимава с винарски бизнес. Постига успехи там, докато го молят да помогне за решаването на семеен спор, в който да накара човек да подпише пълномощно за да може дете да напусне страната ни. После му извъртат номер и излиза, че Янко е рекетирал хората, на които искал да помогне. Така Янко Страшилището пак влиза зад решетките.

Твърди се, че ако си приятел на Янко Ваташки в затвора, значи там нямаш никакви проблеми. Той бил в състояние да направи в ад живота на всеки лишен от свобода, който се изправи срещу него. 

За другия чужденец Мурад Амадаев не се знае много, но казват че бил много хитър и разумен човек, който щял скоро да излежи присъдата си. Той се славил с много остър ум, чрез който си спечелил лидерската позиция сред другите затворници. 

Джок Полфрийман наскоро си осигури изслушване пред европейски депутати в Брюксел, където се очаква там да даде като пример за незаконни присъди именно тримата члена на сдружението си.

Това ще бъде на практика първата крачка за влизане в политиката на затворниците. Българската практика показва, че не са малко случаите, в които хора, влизали в затвора са в голямата политика. 

Припомняме, че в медиите се появиха кадри от деня на убийството на Андрей Монев, на които се вижда, че Джок Полфрийман е жертва на побоя и само се е защитавал. След тези клипове чужденецът даже спечели уважението на обществото и вече наистина много хора смятат, че той е жертва на репресия.