Самоков бедства без ток и под паднали дървета

Без електричество към момента все още са вилните зони край язовир Искър и селата Клисура, Ново село, Шипочан и част от Ярлово

Новини
14:40 - 16 Декември 2023
15652
Самоков бедства без ток и под паднали дървета

Обстановката в община Самоков е сложна заради много паднали дървета по пътищата за София, Ихтиман, Боровец и Мальовица, съобщиха от Общинската администрация в официалния си фейсбук профил.

Екипите на снегопочистващите фирми продължават да работят, за да се осигури проходимостта на довеждащата инфраструктура и на улиците в Самоков. Както през изминалата нощ, така и към момента кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов контролира на терен работата на съответните фирми и служби. Той е в постоянна връзка с ръководството на снегопочистващата фирма за Самоков и селата, както и с Областното пътно управление, за да гарантира добрата координация и организация на дейността, посочват от Община Самоков.

От Общината посочиха телефонен номер, на който гражданите могат да звънят при аварии - 0884177377.

От Областно пътно управление информираха, че заедно с екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението” работят по отстраняването им. Поради големия брой дървета на пътя, работата ще продължи през целия ден. 

През цялата нощ работиха машините на снегопочистващата фирма за улиците в града, за да осигурят придвижването в Самоков в зимния условия. 

Към момента главните улици са проходими, работи се по почистването на малките улици в кварталите. По селата контролът по снегопочистването се осъществява от кмета на съответното населено място. 

През нощта е прекъснато електрозахранването в няколко населени места и в курорта Боровец. 

Без ток към момента все още са вилните зони край язовир Искър и селата Клисура, Ново село, Шипочан и част от Ярлово. Поради труднодостъпния терен и множество прекъснати кабели, работата на аварийните екипи напредва по-бавно, посочват още от Общинската администрация. 

Към екипите на "Енергоразпределителни мрежи Запад” – клон Самоков са се присъединили и екипи от Ботевград за своевременно отстраняване на проблемите по мрежата.

Движението по пътя Самоков – Дупница се осъществява в едната лента, преди влизане в село Клисура, от страната на град Самоков. Движението е затруднено в този район заради снегонавяване и паднали клони.