Сан Антонио извади от употреба номер 9 (СНИМКИ И ВИДЕО)

Нещо за четене
16:04 - 13 Ноември 2019
2871
Сан Антонио извади от употреба номер 9 (СНИМКИ И ВИДЕО)

Годината е 2001-ва. По време на церемонията в драфта на НБА наближава избор на номер 21, който трябва да бъде направен от Бостън Селтикс. На младия френски пойнт гард Тони Паркър е дадена шапка на Келтите, с която да излезе на сцената.

В последния възможен момент от Бостън сменят решението си и под номер 21 избират американския гард от университета в Северна Каролина Джоузеф Форт, който след това изиграва едва два сезона като резерва в НБА.

Няколко минути по-късно Тони Паркър е избран под номер 28 от Сан Антонио Спърс, а през следващите години това момче сформира голямото трио в Тексас, заедно с Тим Дънкан и Ману Джинобили.

Това е предисторията.

Фактите след това - четири титли на НБА (2003, 2005, 2007 и 2014), най-полезен играч (MVP) на финалите през 2007-ма година, злато, сребро и бронз от европейско първенство с Франция.

Преди два дни на церемония в "AT&TCenter", бе изваден от употреба номер 9, с който се подвизаваше на паркета Тони Паркър.

Обръщението на легендарния треньор Грег Попович към Паркър на церемонията беше много трогателно. Накара много хора да се просълзят.

Иначе Тони Паркър има положителен рекорд срещу всеки един активен отбора в НБА.

Роденият в белгийски град Брюж, но състезаващ се за националния отбор на Франция Тони Паркър, изигра 17 сезона с екипа на Спърс.

Преди да премине в Сан Антонио той се състезава за Париж баскет рейсинг, а през 2011-та за малко е в АСВЕЛ Лион-Вильорбан. През 2018-та, когато се разделя със Сан Антонио, той Паркър преминава в Шарлът Хорнетс, където приключва кариерата си (обявява това на 10 юни 2019-та).

На 11 ноември, когато е домакинският двубой на Спърс срещу Мемфис Гризлис (109:113) ръководството на Сан Антонио решава да засвидетелства любовта си към гарда и на специална церемония вади от употреба завинаги потника с номер 9.

Много мъже му завиждат и за Ева Лонгория - дамата, за която се жени на 7 юли 2007, а самата тя е известна и от сериала „Отчаяни съпруги“. Актрисата е по-възрастна от него със седем години. Двамата имат три деца, по-късно се развеждат, когато Лонгория разбира от медиите, че той си има приятелка - Аксел Франсин-Паркър, която в последствие става негова съпруга.

Баща му Тони Паркър-старши е афроамериканец, играе баскетбол в университета Лойола в Чикаго, както и професионално отвъд Океана. Майка му - Памела Файърстоун, е холандски модел.