Сандов: Безотговорно е да се твърди, че изборите ще ни спасят

По-вероятно е предсрочен вот да не създаде ново и солидно мнозинство, смята

Новини
16:44 - 28 Юни 2022
1614
Сандов: Безотговорно е да се твърди, че изборите ще ни спасят

Изключително безотговорно е говоренето как в настоящата ситуация "най-добре е да отидем на нови избори". Възможно е нови избори да създадат възможност за по-стабилно и солидно мнозинство. Но по-вероятно е това да не се случи, като са обективни очакванията да има още по-голяма фрагментация, още по-яростно противопоставяне и още по-популистко говорене, вследствие на самата предизборна кампания. Това смята екоминистърът Божидар Сандов. 

Ето какво още пише той:

В същото време има поне три важни причини, заради които е по-важно да имаме работещ парламент и редовно правителство.

На първо място това е непредвидимостта и ефектите от войната на Русия в Украйна. От тази война произтичат рискове и кризи, които едно служебно правителство трудно може да управлява, най-малкото защото няма широка представителност, а и заради конституционни ограничения.
На второ място е необходимостта от реформи и промени в редица закони. Без тях има реален риск за България да пропусне възможностите на Плана за възстановяване и устойчивост, а също така да забави или изпадне от процеса за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). При липса на работещ парламент и редовно правителство България ще закъснее допълнително с приемането на новите европейски оперативни програми и различни финансови инструменти, както и с хармонизацията на европейското законодателство, от което ще произтекат и нови наказателни процедури.

На трето място, нови избори ще забавят икономическото развитие на страната и вероятно ще намалят чуждестранните инвестиции заради политическа нестабилност. Голяма е вероятността в такова несигурно време да бъде забавена, а дори и игнорирана, трансформацията към зелена и нисковъглеродна икономика.

Абсурдът на този исторически момент е, че едно правителство си отива на фона на преобладаваща обществена подкрепа и без нито един корупционен скандал или секторен провал. На фона на значителен прогрес по ключово важни проекти и политики, затвърждаващи мястото на България в ЕС и на международната сцена като надежден партньор, представляван от млади, интелигентни и модерни политици, на които не е нужен преводач. На фона на решителни действия за скъсване с модела на зависимости, корупция и шуробаджанащина.

И все пак, надежда за това да надделее разумът над емоцията, прагматизмът над опортюнизма, отговорността над егото, все още има. Поне докато има конституционна процедура за намиране на решение в рамките на настоящия парламент. Дано народните представители бъдат на висотата, на която са очакванията на гражданите на България към тях. Дано от цялото това сложно уравнение произтече решение, което да е в полза за бъдещето на страната ни!