Санкции за Русия заради Навални

Сред наказаните ще бъдат главният прокурор на Русия, директорът на затворите, шефът на руската национална гвардия и ръководителят на следствения комитет

Новини
19:35 - 22 Февруари 2021
2752
Санкции за Русия заради Навални

Външните министри от Европейския съюз се договориха да наложат нови санкции на четирима високопоставени руски държавни служители. Това е заради осъдителната присъда на опозиционния лидер Алексей Навални.

По време на срещата си първите дипломати обаче не са обсъждали конкретни лица, които ще попаднат под ударите на санкциите. Предполага се, че сред наказаните ще бъдат главният прокурор на Русия, директорът на затворите, шефът на руската национална гвардия и ръководителят на следствения комитет.

Възможно е Евросъюзът да наложи забрани за пътуване и да замрази финансови средства.

"Вече дадохме ясно да се разбере, още по време на ареста на Алексей Навални, че не сме готови да приемем това нарушение на международното право и наложихме санкции. Днес обсъждаме дали да дадем мандат на Брюксел да наложи отново санкции на Русия, най-вече заради осъдителната присъда на Навални. Фактът, че той трябва да я излежи в наказателна колония, също е притеснителен", заяви Хайко Маас, министър на външните работи на Германия.