Санкциите удариха и котките в Русия

Четириногите без право да участват в международни изложения

Топ
06:49 - 04 Март 2022
6434
Санкциите удариха и котките в Русия

Международната федерация на котките (FIFE) забрани на четириногите домашни любимци, чиито собственици живеят в Русия, да участват в изложби на FIFE извън страната от до 31 май 2022 г. Западните санкции са свързани със специална операция в Украйна. Освен това нито една котка, отглеждана в Русия, няма да може да бъде изнесена или регистрирана в която и да е родословна книга на FIFE извън страната. От организацията обясниха, че наложените ограничения могат да бъдат преразгледани при необходимост.

По-рано най-големите вносители и дистрибутори на алкохол в Русия - компаниите Simple и Luding - спряха доставките. Това съобщи РБК. Ресторантьорът Станислав Лисиченко обяви спирането на доставките от Simple в своя Telegram канал. „От днес и за неопределено време компанията спира доставките на всички продукти (както за организации, така и за физически лица) поради рязко покачване на еврото. Ще ви държа в течение за ситуацията“, се казва в съобщението.

Информацията за спиране на доставките до Русия беше потвърдена от източници в ресторантьорските и алкохолните пазари. Представител на вносителя "Лудинг" каза пред изданието, че е блокирал вноса на чужд алкохол и все още няма прогнози за неговото възобновяване. Както каза президентът на Simple Group Максим Каширин в края на януари, поскъпването на еврото до 90 рубли ще бъде критично за вносителите на алкохол.

Обменният курс на долара по време на търговия на 3 март на Московската борса достигна надхвърли 100 рубли, курсът на еврото - 110.

По-рано стана известно, че Съветът на директорите на Банката на Русия реши да повиши основната ставка от 28 февруари 2022 г. на 20 процента годишно. Регулаторът обясни увеличението с радикална промяна във външните условия. Според JPMorgan на фона на налагането на санкции руският БВП ще спадне с 3,5% за годината и с 20% през второто тримесечие на 2022 г. От банката допълниха, че инфлацията до края на годината в страната може да достигне 10 процента.