Съпроцесници предадоха братя Бобокови

Новини
23:59 - 20 Януари 2021
13800
Съпроцесници предадоха братя Бобокови

Олигарсите от Русе Пламен и Атанас Бобокови могат да се сдобият с изненадващи предатели от собствената си банда за внос и заравяне на опасни отпадъци в българската земя. Четирима от замесените в аферата с боклука и съпроцесници на братя Бобокови вече са се признали за виновни пред Специализираната прокуратура и сами са поискали да сключат споразумения с държавното обвинение.

Очаква се в четвъртък Специализираният наказателен съд да одобри споразуменията и призналите вина да се сдобият с минимални осъдителни присъди. Сред призналите се за виновни от бандата на Бобокови изпъква името на бившият шеф на РИОСВ – Плевен Габриел Савов. Началникът на екоинспекцията в Плевен е смятан за ключова фигура в аферата с боклука, тъй като години наред е допускал части от акумулаторни батерии от заводите на Бобокови да бъдат заравяни в дълбоки силажни ями в землището на Червен бряг и в други райони край Плевен. Според обвинението към Габриел Савов, той е закрилял схемата на Бобокови от 2014 г. до пролетта на 2020 г., когато бе арестуван. Свидетели по делото твърдят, че

Габриел Савов е прибирал по 10 лв. за всеки тон опасен боклук, заравян в българската почва. От 2014 г. насам братя Бобокови са внесли общо 230 000 тона отпадъци от Италия и други страни от Европейския съюз. За всеки тон боклук, внесен от чужбина, олигарсите от Русе са получавали по 120 лева от фирмите, от които го взимат.

Впоследствие, след като боклука пристигне в България, дружествата на Бобокови са декларирали, че са го сепарирали и са прибирали по нови 60 лева за тон, като това плащане е било извършвано по КОД-19. Сметките показват, че приходът на Бобокови от вноса и сепарирането на 230 000 тона боклуци от чужбина е 41 400 000 лева.

Другите трима съпроцесници на Пламен и Атанас Бобокови, които се признаха за виновни, са подизпълнителят на олигарсите Айгюн Еминов, който управлява площадка за отпадъци на територията на някогашния завод „Мир“ в Плевен, бившият директор в компанията им „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов, както и Васил Коцев, който е движил контактите на индустриалците със заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

Бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков е сред подсъдимите с Бобокови.

Вината на карето от обвиняеми като част от престъпната банда на братя Бобокови очевидно е била доказана безусловно и обвиняемите са предпочели да се признаят за виновни, за да си спестят осъдителни присъди и продължителен престой в затвора, коментират юристи. Някои допуснаха, че е твърде възможно част от бушоните на братя Бобокови, признали се за виновни, за в бъдеще да се превърнат в прокурорски свидетели. Всъщност, единия от тях – Васил Богданов, още преди година даде показания пред магистрати, че олигарсите от Русе стоят начело на схемата със заровени тонове опасни боклуци. Бобокови контрират, че Богданов е бил изгонен от фирмата им и впоследствие е бил заловен от полицейските служби като инициатор на схема за ДДС измами. Така бил принуден да свидетелства срещу тях.

Според държавното обвинение, за да не плащат милиони всяка година за рециклиране на опасни отпадъци, братя Бобокови са внасяли боклуците от заводите си в Италия и в Румъния, уж за да ги сепарират. Голяма част от нерегламентирания внос на отпадъци е осъществяван основно чрез дружеството на братя Бобокови „Монбат Рисайклинг”. Въпросната фирма е учредена, за да се занимава с вноса на оловна паста. Вече бившият управител на дружеството Васил Богданов е направил пълни самопризнания за ръководната роля на олигарсите в аферата.

Част от тоновете боклуци, заровени от Бобокови и хората им. Снимка: Специализирана прокуратура.

Чрез дружеството „Монбат Рисайклинг” и чрез фирмите за съхранение и рециклиране на отпадъци „Феникс Плевен”, Тон еко” и „Сън тур” братята Бобокови са внесли и над 5000 тона оловна шлака, полиетиленов сепаратор и киселини на лицензирани чуждестранни компании. Специфичният отпадък се образува след разкомплектоването на негодни акумулатори, от които се извлича олово и други сплави, използвани отново за производство на нови батерии. При преработката на 100 000 тона стари акумулатори се образува около 5 000 тона опасен боклук с високо съдържание на оловна шлака и полиетилен. С цел по-висока печалба Бобокови са предавали опасните отпадъци от своя завод „Монбат” не на лицензирани фирми от Германия и Австрия, а основно на дружеството „Феникс Плевен”. То от своя страна е заравяло боклуците дълбоко в земята. До този момент са установени три площадки, в които „Феникс Плевен” е заравяла опасните оловни отпадъци и полиетиленов сепаратор – в землището на Червен бряг, в землището на село Рупци и край Плевен.

Атанас Бобоков, брат му Пламен, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още девет човека бяха арестувани през април 2020 г. заради аферата със заровени хиляди тонове боклуци в нерегламентирани сметища. По-големият от братята – Атанас, прекара няколко месеца в арестантска килия, докато Пламен бе задържан на два пъти в разстояние на 20 дни, но впоследствие бе пускан от ареста. Наскоро Софийския районен съд постанови, че арестът на Пламен Бобоков от лятото заради нерегламентирани контакти с президентския съветник Пламен Узунов, е бил извършен незаконно.