Сър Алекс разкри кой е първият футболист в идеалния му отбор на Ман Юнайтед

Шотландецът тренира едни от най-великите играчи, стъпвали на тревата на "Олд Трафорд"

Спорт
17:20 - 09 Ноември 2021
2910
Сър Алекс разкри кой е първият футболист в идеалния му отбор на Ман Юнайтед

Без съмнение Сър Алекс Фъргюсън може да назове кой е първият играч в неговия идеален отбор в Манчестър Юнайтед.

6 ноември е важна дата в календара на Червените дяволи. Този ден е специално и историческо значение за клуба - на 6 ноември 1986 г. млад шотландец със свежо изражение е назначен за нов мениджър на Юнайтед. И той трябваше да промени облика на клуба. Стори го завинаги. 

35 години след назначението му, сър Алекс Фъргюсън се смята за един от най-великите мениджъри на всички времена, довел Юнайтед до 38 трофея по време на 26-годишно управление, при което той тренира някои от най-великите играчи, които някога са били на терена на "Олд Трафорд".

От Ерик Кантона и Рой Кийн до Райън Гигс, Уейн Рууни и Кристиано Роналдо, Фъргюсън се справяше със своя набор от суперзвезди по време на дните в Юнайтед, а също и печелеше трофеи. Но най-надеждният играч на емблематичния мениджър остава по-незабелязан. 

Макар че човек би могъл да си представи, че е почти невъзможно легендарният мениджър да избере мечтания отбор,  Фъргюсън опита точно това - разкри името на по-специалния футболист, който ще бъде първото име в неговия отбор. 

„Хората те питат: „Кой е най-добрият отбор на Манчестър Юнайтед?“ И е абсолютно невъзможно да го назовеш", каза Фъргюсън пред Sunday World.

„Абсолютно невъзможно е. Вижте нападателите, които имах, като се върнете към Брайън Макклеър, Марк Хюз, Анди Коул, Кантона, Рууд ван Нистелрой, Луи Саха, Оле Гунар Солскяер, Дуайт Йорк, Теди Шерингам.

„А след това и Уейн Рууни, Робин ван Перси, Чичарито. Как избираш от това съзвездие? Кантона и може би някой друг?

"Халфовата линия вероятно ще е малко по-лесна, защото имаме Рой Кийн, Брайън Робсън и Пол Скоулс - те бяха фантастични играчи - и Дейвид Бекъм, Роналдо и Райън Гигс също".

Докато Фъргюсън отказа да потвърди Роналдо като начален халф в идеалната си единайсеторка, в автобиографията си шотландецът отбеляза португалската сензация като „най-талантливия играч“, който някога е тренирал.

Въпреки че сър Алекс не желаеше да определи точните играчи, които да формират неговата халфова линия и да атакуват, той потвърди дефанзивен футболист, който се открояваше над останалите със своята последователност.

Денис Ъруин се присъедини към Червените дяволи през 1990 г. и записа 529 мача за клуба. В миналото Фъргюсън обяви Ъруин за най-доброто си попълнение, като се има предвид мизерната трансферна сума от £625,000, платена от Юнайтед за него.

"Честно казано, бих казал, че Денис Ъруин ще бъде единствената константа, която ще влезе в отбора. Оценявам го с осмица от 10", каза той.

"В един мач на "Хайбъри" той даде лош пас назад в последната минута и Денис Бергкамп овладя и отбеляза. След мача пресата каза: „Трябва да сте разочаровани от този пас назад“. Казах: „Е, една грешка на 10 години не е зле“. Той беше невероятен играч".