Сарафов поиска оставката на районната прокурорка на София

Невена Зартова е допуснала грешки миналата година, когато е гледано делото за убийство на жена от сочения сега двоен убиец в Лозен

Новини
11:21 - 06 Август 2023
5205
Сарафов поиска оставката на районната прокурорка на София

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на районния прокурор на София Невена Зартова.

Причината за това се състои в допуснати пропуски в организацията на работата на Софийската градска прокуратура, включително при разследването на случай от 2022 г., по който задържаният за двойното убийство в Лозен е обвиняем за смърт по непредпазливост.

 Ето какво се казва в изявление на Сарафов, публикувано от пресцентъра на прокуратурата:

"Само преди седмица, отново по неприятен повод, свързан с тежки криминални престъпления, обърнах внимание, че прокурорите трябва да служат на гражданите. Тогава обявих нулева толерантност към всички прояви на агресия и насилие, които следва да срещнат незабавния отпор на разследващите органи, които непоколебимо да прилагат закона с цялата му строгост.

Нулевата толерантност обаче се отнася и до всички онези прокурори и особено до административните ръководители, които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия. Нещо, което може да има сериозни негативни последици.

Именно заради това с голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено по чл.122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура /СРП/.