Сарафов за NEXO: Това не са просто дилъри от "Обеля"

Водят се преговори с една от най-големите международни компании да се направи одит на "Нексо" и финансовите й потоци

Новини
10:00 - 14 Януари 2023
5654
Сарафов за NEXO: Това не са просто дилъри от "Обеля"

Изключително образовани, владеещи много езици, завършили едни от най-реномираните университети на света. Най-високо интелигентни, граждани на света. Може би са едни от най-богатите българи. Светът е малък за тях, те могат да пътуват, разполагат с жилища в цял свят. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Това не са дилъри от "Обеля".

С тези думи директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов описа хората от криптобанката "Нексо", на които вчера бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Пред Нова телевизия той потвърди, че двама от четиримата привлечени като обвиняеми все още се издирват. Граничният контрол няма данни да са напуснали страната, но информацията на разследващите е, че те не са тук.

Сарафов съобщи, че се водят преговори с една от най-големите международни одитни компании да се направи одит на "Нексо" и финансовите й потоци. "Необходим е много сериозен финансово-разузнавателен анализ", посочи той. На въпрос на водещата ще бъдат ли разпитани политици, свързвани с фирмата, шефът на националното следствие отвърна: "Нас изобщо не ни касае кой какъв е. Ако някой има отношение към престъпната дейност, той ще бъде разпитан".